Završeni “Dani grčke kulture”

Završeni “Dani grčke kulture”

Fondacija grčke nacionalne manjine u Srbiji i Nacionalni savet grčke nacionalne manjine, uz podršku Gradske opštine Stari grad, organizovali su kulturnu manifestaciju „Dani grčke kulture“, od 1. do 7. novembra, u prostorijama opštine Stari grad (Makedonska 42).

Svečana akademija Fondacije grčke nacionalne manjine u Srbiji od 07. novembra 2021. godine, sa početkom od 13 časova u svečanoj sali opštine. Tom prilikom dodeljena su priznanja zasluženim pojedincima i ustanovama u obalsti afirmacije helenizma u Srbiji i održana projekcija dokumentarnog filma „358 čuvara Pirota“ posvećenog grčkom vojnom groblju iz Prvog Svetskog rata u Pirotu.

Opština Stari grad

Otvaranje izložbe

Manifestacija je počela otvaranjem izložbe “HEROJI I HEROINE GRČKE REVOLUCIJE 1821.” Na izložbi smo mogli da saznamo o bitnim ličnostima revolucije, koji su promenili tok istorije, naroda i kulture. Posetioci su mogli da saznaju dosta novih stvari o Petrosu Mavromichalisu, Rigi od Fere, Markos Bocaris. Takođe, na izložbi smo saznali i o ženama koje su učestvovale u revoluciji kao što su Bubulina, Manto Mavrogenus i druge.

Dodeljene nagrade

Kao što je već spomenuto u tekstu, dodeljena su priznanja ljudima koji godinma čuvaju i neguju tradiciju Grčke u Srbiji. Posebno bih izdvojila da je fondacija grčke nacionalne manjine u Srbiji juče Katedri za neohelenske studije dodelila povelju sa zlatnom plaketom za višegodišnji doprinos u afirmaciji helenizma u Republici Srbiji, u oblastima očuvanja grčkog jezika i kulture i jačanja srpsko-grčkih prijateljskih odnosa.

Ono što bih dodala jeste da ova katedra ne zaslužuje samo ovo priznanje već i mnoga druga. Katedru za neohelenske studije čine, ne samo odlični profesori, već divni ljudi, što je danas veoma retko. Profesori koji su uvek spremni za rad i saradnju sa studentima, uvek prijateljski nastrojeni, čini ovu katedru najboljom na Filoškom fakultetu (ne zato što je ovo moja katedra). Katedra zaslužuje veću pažnju, ne samo od strane studenata, već i javnosti. Verujem da je ovo priznanje samo početak i da će sa godinama ova katedra dobiti još mnogobrojne nagrade.

Za dodatne informacije možete posetiti sajt https://gnm.rs/ , kao i infomacije o katedri možete pronaći na http://www.fil.bg.ac.rs/lang/sr/katedre/neohelenske-studije/istorijat/ ili na https://www.instagram.com/neohelenistika/ https://www.facebook.com/Neohelenistika

Hvala mojim divnim drugaricama i koleginicama Kristini i Neveni koje su mi pomogle i uživale u fotografisanju.

Podelite članak sa drugima!

Lenka Pavlović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.