Završene su Olimpijske igre 2021

Završene su Olimpijske igre 2021

U nedelju, 8. avgusta završene su Olimpijske igre koje su se odigrale u Tokiju. Zbog celokupne COVID situacije, publika nije prisustvovala, ali mogli smo da pratimo uživo na skoro svim društvenim mrežama.

O Olimpijskim igrama

Olimpijske igre (grč. Ολυμπιακοί Αγώνες, engl. Olympic Games) su vodeći internacionalni sportski događaj i sadrže letnja i zimska sportska takmičenja, u kojima se takmiči hiljade sportista širom sveta. Olimpijske igre smatraju se najvećim svetskim sportskim takmičenjem, sa više od 200 zemalja učesnika. Održavaju se svake četiri godine, sa Letnjim i Zimskim igrama koje su se održavale iste godine do 1992, a od tada se održavaju naizmenično, u razmaku od dve godine.

Olimpijski pokret koristi mnoga znamenja i simbole, od kojih mnoga predstavljaju ideje i ideale koje je Pjer de Kuberten imao u svojim vizijama. Svakako najpoznatiji simbol su olimpijski krugovi. Ovih pet međusobno povezanih krugova predstavlja jedinstvo pet naseljenih kontinenata (Afrika, cela Amerika, Australija, Azija i Evropa), a boje tih krugova (sleva nadesno: plava, žuta, crna, zelena i crvena) izabrane su jer svaka država sveta ima na svojoj nacionalnoj zastavi bar jednu od tih boja. Olimpijski krugovi su prvi put predstavljeni na Olimpijskim igrama 1920. godine u Antverpenu, prvim održanim nakon pauze zbog Prvog svetskog rata. Olimpijski krugovi se nalaze i na olimpijskoj zastavi koja se podiže, vijori i spušta prilikom otvaranja, trajanja, odnosno zatvaranja olimpijskih igara, a u olimpijski stadion se unosi dok se svira svečana olimpijska himna. Službeni olimpijski moto je latinski izraz: „brže, više, jače“ (lat. Citius, Altius, Fortius), koji je u upotrebi počevši od Letnjih olimpijskih igara 1920. u Parizu. Ideali olimpizma su, verovatno, najbolje opisani u olimpijskoj izjavi:

Najvažnije na olimpijskim igrama nije pobediti, nego učestvovati, kao što ni u životu nije najvažnija pobeda nego borba. Velik je čovek onaj ko ne osvaja nešto bez časne borbe.

Srbija na Olimpijskim igrama 2021.

Možemo da kažemo da je ova Olimpijada bila jako uspešna za nas. Osvojili smo 9 medalja, tri zlatne, jednu srebrnu i pet bronzane medalje, što nas je dovolo na 28. mesto od 30 najboljih država na OL igrama.

Zlatne medelje, doneli su nam naši vaterpolisti, MIlica Mandić i Jovana Preković.

Srebrne medalje, doneo nam je strelac Damir Mikec u gađanju vazdušnim pištoljem na deset metara.

Bronzane medelje, donesli su nam odbojkašice, reprezentacija u basketu 3×3, tekvondistkinja Tijana Bogdanović osvojila je medalju u kategoriji do 49 kilograma, gruzijski rvač sa srpskim pasošem Zurab Datunašvili je u bio bronzani u kategoriji do 87 kilograma i strelac Milenko Sebić u gađanju vazdušnom puškom u trostavu.

Damir Mikec, Milica Mandić i Tijana Bogdanović
Filip Filipović u finalu Srbija-Grčka

izvor: vikipedija

Podelite članak sa drugima!

Lenka Pavlović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.