Za Zlatnu palmu u Kanu nadmeću se 24 ostvarenja

RTV

Za Zlatnu palmu u Kanu nadmeću se 24 ostvarenja

Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, koji su sinoć svečano otvorili američka glumica Džodi Foster i reditelji Spajk Li, Pedro Almodovar i Bong Džun-ho, biće prikazano više od 60 filmskih ostvarenja iz celog sveta.

Ove godine, za glavnu nagradu festivala, Zlatnu palmu za najbolji film, nadmeću se 24 ostvarenja, a žirijem 74. smotre predsedava reditelj Spajk Li.

Prvi film koji je prikazan u okviru selekcije za Zlatnu palmu je mjuzikl “Anet” francuskog reditelja Leosa Karaksa, a projekciji na kraju otvaranja su, pored njega, prisustvovali i Adam Drajver i Marion Kotijar, koji tumače glavne uloge.

Pored Karaksa, za glavnu nagradu se nadmeću i Šon Pen, Ves Anderson i holandski reditelj Pol Verhuven.

U okviru selekcije Kan Klasik 15. jula je planirano prikazivanje ostvarenja “Dan četrnaesti” (1960) jugoslovenskog reditelja Zdravka Velimirovića, nakon što je ono restaurirano i digitalizovano u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

Ovo je treći film kojim se Kinoteka predstavlja na Kanskom festivalu – prethode mu “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Saše Petrovića i “Ko to tamo peva” (1980) Slobodana Šijana.

Pored toga, 9. jula će u selekciji “Cinéma de la plage” biti prikazan film “Crna mačka, beli mačor” Emira Kusturice, dvostrukog dobitnika Zlatne palme.

Kanski festival će trajati do 17. jula.

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.