Veliki književni događaj Iberoameričkog centra u Novom Sadu

Foto: pinterest.com

Veliki književni događaj Iberoameričkog centra u Novom Sadu

Iberoamerički centar Filozofskog fakulteta u Novom Sadu (CIBAM) organizuje dosad najveći književni događaj. Na jednom mestu okupiće četiri savremena argentinska autora!

Centar koji je osnovan u junu 2020. godine dosad je realizovao mnogobrojne projekte i kulturna dešavanja, a sve sa ciljem približavanja hispanske kulture svima onima kojima je ovo područje predmet interesovanja.

Jedan od najvećih podviga ovog centra svoju realizaciju će imati večeras (21. maja) u 20 časova, putem Zoom platforme. Naime, na jednom mestu naći će se najpoznatiji pisci iz Argentine.

Foto: Facebook Centro Iberoamericano FFUNS

Luisa Valensuela (Luisa Valenzuela)

Luisa Valensuela je autorka rodom iz Buenos Ajresa i jedna je od najvažnijih savremenih argentinskih književnica. Piše eseje, romane, pripovetke, mini-priče, u najvećoj meri obeležene političkom konotacijom kao i konceptima na kojima počiva žensko pismo. Kod nas se mogu naći prevedena sledeća dela: Promena oružja, Simetrije, Roman noar sa Argentincima, Opasne reči, Moraš da se smeškaš.

Samanta Šveblin (Samanta Schweblin)

Još jedna autorka iz Buenos Ajresa, koja trenutno živi i radi u Berlinu. Piše priče i filmske scenarije, njeno delo karakterišu elementi apsurda i fantastike, ali i horora. Tokom 2015. godine boravila je u Srbiji. Na srpskom jeziku se mogu naći sledeća dela: Sedam praznih kuća, Spasonosna razdaljina, Ptice u ustima.

Giljermo Martines (Guillermo Martinez)

Giljermo Martinez dolazi iz mesta Baija Blanka, odbranio je doktorsku tezu na temu iz matematičke logike, a postdiplomske studije završio na Oksfordu. Po njegovom romanu Neprimetni zločini, za koji dobija nagradu Planeta 2003. godine, snimljen je film Oksfordski zločini. Osim toga, na srpskom se mogu naći i sledeće knjige: Alisini zločini, Spora smrt Lusijane B, Odvratna sreća.

Ana Marija Šua (Ana María Shua)

Argentinska autorka, rođena u Buenos Ajresu, počela je da objavljuje već sa 16 godina svoju poeziju. Dobitnica je brojnih priznanja za svoja prozna dela i prepoznata širom sveta, a neka od njenih ostvarenja zavredela su i filmsku adaptaciju. Njen roman Teret iskušenja, koji je ujedno i njeno najkontroverznije delo, objavljen je 2007. godine i može se naći i na srpskom jeziku.

Razgovor sa autorima vodiće Branko Anđić, pisac, prevodilac i novinar.

Za više informacija o načinu prijave za ovaj događaj, kliknite ovde.

Podelite članak sa drugima!

Dragana Jovanović

Zdravo, ja sam Dragana, imam 23 godine. Diplomirani sam filolog i trenutno na masterskim studijama srpske književnosti i jezika. Čitam, pišem prozu, književnu kritiku i veliki sam zaljubljenik u španski jezik i hispansku kulturu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.