Upoznaj praistorijskog čoveka

narodnimuzej.rs

Upoznaj praistorijskog čoveka

Od 4. mart u Narodnom muzeju u Beogradu posetioci će moći premijerno da vide virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira. Praistorijski čovek iliti Meta Human je prvi put svetu prikazan na Expo 2020 u Dubajiu, a sada će napokon i domaća publika moći da uživa u radu naših naučnika.

narodnimuzej.rs

Posetioci muzeja biće deo naučne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, koji je realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara. Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čpveka iz Lepenskog vira, animirano je i “oživljeno” uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije razvijene u Srbiji.

Potraga za informacijama o tome kako su ljudi u praistoriji živeli i izgledali, decenijama zaokuplja pažnju naučnika i opšte javnosti. Odgovor na ovo pitanje sada je konačno ponudila grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović. Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije, koju je razvila domaća gejming kompanija i Unreal Engine-a softvera, praistorijski čovek virtuelno i “oživeo”. Tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenja podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka i kreirao digitalni biokinetički model lica.

Podelite članak sa drugima!

Milica Dobrijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.