U Kini će ponovo porodice moći da imaju troje dece

Pixabay

U Kini će ponovo porodice moći da imaju troje dece

Kina dozvoljava parovima da imaju troje dece
Foto: Tanjug/AP

Kina će dozvoliti parovima da imaju troje dece, nakon što se zemlja suočila sa demografskom krizom. Peking je nedavno izvestio o najsporijem rastu broja stanovnika u poslednjih sedam decenija, a do smanjenja nataliteta došlo je uprkos tome što je Kina 2015. godine dozvolila parovima da imaju dvoje dece.

Kineska zvanična agencija Sinhua izvestila je da je Politbiro Kineske komunističke partije zaključio da je nova „politika za troje dece“ namenjena „aktivnom rešavanju starenja stanovništva i održavanju prirodne prednosti Kine u ljudskim resursima“, prenosi FT.

Demografski stručnjaci, javnost i kineska Centralna banka pozvali su vladu da u potpunosti ukine ograničenje broja dece nakon što su rezultati popisa objavljeni ranije ovog meseca pokazali da se populacija uvećala za 5,4 odsto sa 1,34 milijarde stanovnika iz 2010. godine.

Izvor:BBC

Peking ipak nije odustao od raskida sa višedecenijskim sistemom za kontrolu rađanja, koja je od 1979. godine bila poznata kao „politika jednog deteta“ i trajala je 36 godina. Politika dvoje dece iz 2015. godine imala je nedovoljno veliki uticaj na povećanje broja novorođenih.

U poslednjih pet godina stopa plodnosti u Kini naglo je pala na 1,3 porođaja po ženi, što je jedna od najnižih stopa u svetu. Demografi navode da su rast dohotka, urbanizacija i troškovi podizanja dece doveli do pada stope plodnosti koju će biti izuzetno teško preokrenuti.

Najava uvođenja politike troje dece pompezno je objavljena u kineskim medijima, prenosi BBC. Prema navodima britanskog javnog servisa vest na agenciji Sinhua imala je više od 180.000 komentara, a najviše lajkova dobili su oni koji nisu hvalili vladinu odluku.

Izvor: Biznis.rs

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.