U Crnu Goru bez testova i potvrda o vakcinaciji

Foto: politika.rs

U Crnu Goru bez testova i potvrda o vakcinaciji

Ukoliko bude potreban PCR za povratak turista u njihovu zemlju, obezbeđeno je besplatno testiranje u domovima zdravlja ili u Institutu za javno zdravlje u Podgorici

Ulazak u Crnu Goru za sve turiste iz regiona je moguć bez bilo kakvih testova, a usvojeni su i zdravstveni protokoli za predstojeću sezonu koji podrazumevaju da svi hotelijeri ostave slobodno 10 odsto smeštajnih kapaciteta za eventualno zbrinjavanje kovid pozitivnih pacijenata. Turisti koji eventualno obole od virusa korona tokom boravka na ovoj destinaciji biće fizički zbrinuti i lečeni o trošku države Crne Gore, kaže za „Politiku” Maja Liješević, direktor Turističke organizacije u Budvi. Takođe, dodaje, ukoliko bude potreban PCR test za povratak turista u njihovu zemlju, oni će moći besplatno da se testiraju u domovima zdravlja u gradovima u kojima borave ili u Institutu za javno zdravlje Crne Gore u Podgorici.

‒ Smatramo da je ovaj zdravstveni protokol, uz prepoznatljivost naše destinacije turistima iz Srbije, veoma važan adut za ovu turističku sezonu. Cenovna politika, izuzetni smeštajni i ugostiteljski kapaciteti kojima Budva raspolaže, predivne plaže i kristalno čisto more, razlozi su više da gosti iz Srbije i celog okruženja odmor provedu na Crnogorskom primorju ‒ kaže Liješević.

Turisti iz Srbije su 2019. godine ostvarili oko 930.000 noćenja, a prošle je taj broj bio simboličan tek oko 200.000 noćenja. Za turistički centar Crne Gore, ali i ovu zemlju, kako kažu, tržište Srbije je veoma važno. Godinama su njihove promotivne aktivnosti uglavnom usmerene na našu i zemlje u regionu.

‒ Povezuje nas mnogo više od zajedničke istorije, kulture, prijateljstva, rodbinskih odnosa. Ali emocije su samo jedan segment, bez obzira na to vi morate biti i profesionalci u svom poslu i svemu ostalom što se traži, i konkurentni sa cenovnom politikom ‒ kaže naša sagovornica i dodaje da prvi turisti već borave na budvanskoj rivijeri. Očekivanja su im realno optimistična, ali to što je pandemija u ovom trenutku pod kontrolom, ne znači da će tako biti i u budućnosti. Na pitanje kakva bi sezona trebalo da bude da bi se makar delimično nadomestili gubici od prošle godine, Liješević kaže da bi bilo dobro da ostvare makar 50 do 60 odsto prihoda iz 2019. Godine, koja je bila rekordna.

‒ Nije realno očekivati bilo gde u svetu da se turizam oporavi za samo jednu godinu. Svetska turistička organizacija predviđa da će godine oporavka biti 2022. i 2023. Mi samo očekujemo da ova godina bude pravi test za narednu, da se pokažemo kao dobri domaćini i u teškim uslovima, kao što smo to bili i tokom 2020, koju u turističkom i svakom drugom smislu svi želimo što pre da zaboravimo ‒ kaže direktor Turističke organizacije Budve.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je budva-uns.jpg
Foto: politika.rs

Iako ne raspolaže podacima o gubicima u turizmu tokom pandemije, Liješević ističe da su svakako nenadoknadivi. Turizam je jedna od najosetljivijih privrednih grana, ali se najbrže i oporavlja, pa očekivanja idu u tom smeru.

Osim bezbednosnih protokola putnike koji će ove godine po prvi put od početka pandemije putovati na odmor, pre svega interesuju i cene. Na Crnogorskom primorju je još prošle godine došlo do sniženja cena, a na pitanje da li su one ostale na tom nivou, naša sagovornica potvrđuje i kaže da cene u svim smeštajnim kapacitetima u Budvi nisu nikada bile niže, a što je još važnije, kvalitet nikada na višem nivou.

‒ Ovo je možda jedinstvena godina u tom smislu, jer su hotelijeri, većim delom cene prilagodili tržištu regiona i od mnogih se može čuti da rade i na samoj granici isplativosti. Sa jedne strane je to motivacioni faktor za

turiste iz Srbije, Bosne i Hercegovine i celokupnog okruženja, ali sa druge strane kada jednom spustite cene, posle ih je teško vratiti na nivo iz 2019, ili godina pre. Sa punim pravom možemo reći da se u Budvi nalaze najlepši i najkvalitetniji hoteli, apartmani, restorani, plaže na čitavom primorju. Vlasnici i zakupci moraju vrednovati svoj proizvod ‒ zaključuje naša sagovornica..

Očekuju goste iz regiona

Iako se ove godine najviše oslanjaju na goste iz regiona, u Crnoj Gori očekuju i turiste iz zemalja zapadne Evrope, koji će doći onda kada dobiju zeleno svetlo iz svojih država i kada se otvore avio-linije, što je presudno za Crnu Goru, s obzirom na to da su avio-destinacija.

‒ Očekujemo i veliki broj gostiju iz Ukrajine, sa kojima je već uspostavljen avio-saobraćaj više puta nedeljno. Iskreno se nadamo i da će nama veoma bitno tržište Rusije zaživeti ove godine, posebno sada kada je epidemijska situacija u Crnoj Gori stabilna ‒ kaže Liješević.

Izvor: https://www.politika.rs/sr/clanak/480280/U-Crnu-Goru-bez-testova-i-potvrda-o-vakcinaciji

Podelite članak sa drugima!

Biljana Ilić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.