Toni Kukoč u kući slavnih

Toni Kukoč je bio najbolji šesti igrač u NBA

Toni Kukoč u kući slavnih

„Mi smo dosta vremena kao deca provodili na ulici. Igrali smo šta god se dešavalo na televiziji, fudbalska, rukometna, košarkaška prvenstva. Mene su otac i majka baš zbog toga da ne provodim mnogo vremena na ulici, odveli na stoni tenis. Tu sam od svoje sedme, osme godine trenirao stoni tenis i nije mi loše išlo, ali trener se vratio nazad u svoje mesto i to se nekako raspalo. Zatim sam otišao u fudbal, bio sam u Hajduku. Sasvim slučajno Igor Karković koji je tada bio trener pionira i kadeta Jugoplastike me je video na moru. Poznavao sam njegovu ćerku i sina. Prišao je i rekao mi je da me je gledao kako plivam, da imam dobru koordinaciju i da misli da je dobro da probam košarku. To leto, recimo 1985. godine sam otišao na Gripe, to je blizu moje kuće i tako je sve počelo.”

Toni Kukoč, bivši Jugoslovenski i Hrvatski košarkaš, svoju karijeru započeo je u splitskoj Jugoplastici 1985. a već 1990. na NBA draftu izabran je kao 29. pik od strane Čikago Bulsa. A konačno, u septembru postaje deo kuće slavnih zajedno sa još 4 hrvatska košarkaša, to su: Krešimir Ćosić (1996), Dražen Petrović (2002), Mirko Novosel (2007) i Dino Rađa (2018).

Kukoč je osvojio tri NBA prstena s Bulsima, dok je pre toga tri puta bio prvak Evrope sa splitskom Jugoplastikom. U dresu reprezentacije Hrvatske osvojio je olimpijsko srebro u Barseloni 1992. kao i bronzane medalje na SP-u 1994. i EuroBasketu 1995.

Izvori: https://rs.n1info.com/sport-klub/kosarka/toni-kukoc-u-kuci-slavnih/

https://crosarka.com/sluzbeno-toni-kukoc-ulazi-u-kucu-slavnih/

https://sportklub.rs/blog/blog-ostalo/kukoc-za-sk-majkl-i-bulsi-ne-bi-bili-to-sto-jesu-bez-pipena/

Photo: profimedia

Podelite članak sa drugima!

Tijana Topalović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.