Tetris slavi 37. rođendan

Tetris slavi 37. rođendan

Na današnji dan pre 37 godina, pojavila se čuvena igra tetris. Nema osobe na planeti koja nije nikad igrala makar jednu partiju tetrisa ili (kao ja) na neko vreme postala „zavisnik“ od tetrisa. Igrala sam ga do te mere, da su me palčevi boleli, a dugmići ulegli. Igra koja ne zna za kraj, nema sredinu, ili igrate ili ne uzimate u ruke.

Tetris-retro igračka

Šta je tetris

Tetris (rus. Тетрис) je logička video-igra, izdata na gotovo svim igračkim platformama. Jedna je od najpoznatijih video-igara uopšte. Igru je napravio, 6. juna 1984., ruski naučnik Aleksej Pažitnov. Pažitnov je radio kao programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauke.

Aleksej Pažitnov

Ime “tetris” dolazi od grčkog prefiksa “tetra-” (“četiri”), jer su svi delovi sastavljeni od četiri segmenta, i tenisa, Pažitnovljevog omiljenog sporta. Verziju igre za IBM PC platformu napravili su Pažitnovljevi prijatelji Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov. Jedan od tvoraca originalne igre Tetris je Armen Sarkisijan.

2007. je zauzeo drugo mesto u izboru “100 najboljih videoigara svih vremena” portala IGN.

Kako se igra tetris

Delići (nazivani tetromini ili tetrade) sastavljeni od četiri kvadratića padaju s vrha polja za igru širokog deset, a visokog dvadeset kvadratića. Igrač ih može rotirati i slagati na način da između delića ne ostaje prazan prostor. Kad se jedan red popuni delićima, on nestaje, a kvadratići koji su bili iznad padaju u novostvoreni prazan prostor. Kako tok igre napreduje, delići padaju sve brže te igrač ima sve manje vremena za razmišljanje i slaganje. Kada se delići nagomilaju do vrha polja za igru, bez mogućnosti da se novi đelić pojavi, igra je gotova.

Sve verzije igre imaju isti broj tetrada – sedam – boje su im različite od verzije do verzije.

Zanimljivosti

1. Najveći rezultat dostignut u ovoj igri je 1,357,428 i postigao je mladić Joseph Saelee iz Amerike, 29.decembra 2019. godine.

2. Najveći rezultat koji možete da postignete u igri je 999,999 bodova.

3. Legendarna muzička tema, koju prepoznaju čak i oni koji ne igraju Tetris, izvedena je iz ruske narodne pesme, koja se zove Korobeiniki, a u njoj su sadržane i početna i melodija na kraju igre.

4.. U prvih nekoliko godina Tetris se igrao samo u Rusiji i Istočnoj Evropi, a kada je doživeo svetsku slavu (1996) Pažitnov je osnovao “The Tetris Company”, koja ima sedište u Americi i raspolaže prvima na njega. Prema nekim procenama izumitelj Tetrisa je navodno do sada zaradio 800 miliona dolara od igre, dok je najveću zaradu ostvarila kompanija Nintendo.

5. U popularnoj animiranoj seriji “The Simpsons” tetris se pojavljuje čak u tri epizode.

Ako niste odavno igralu ovu popularnu igru, možete je naći na njihvom zvaničnom sajtu (https://tetris.com/)  ili skinuti sa AppStor-a ili Googl play prodavnice. Uživajte!

Podelite članak sa drugima!

Lenka Pavlović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.