Svetski dan parkova Evrope

Svetski dan parkova Evrope

24.maj je dan u godini kada se priča o najlepšim parkovima Evrope. Ako planirate ove godine da putujete negde, da vidite nešto novo, onda obavezno morate da posetite ove parkove.

U poslednjih par dana se čuju samo pozitivne vesti iz Italije i zato su oni zaslužili i da u ovoj kategoriji zaumu prvo mesto. Jedan od najlepših parkova je u Milanu, Park Sempione. Ovaj veliki gradski park je nastao 1888. godine. Obuhvata prostor od 386.000 m² od dvorca Sforca do Trga Sempione u Milanu. Njegov idejni tvorac je Emilio Alemagne. U okviru ovog parka nalaze se lokaliteti poput Napoleonove Arene, Akvarijum, Kula, Teatar Triennale i gradska biblioteka. Za posetioce ovog parka, obezbeđen je sadržaj za odmor i rekreaciju kao što su igrališta za decu, staze za šetnju, mesta za piknik. Pored bogate kulturne ponude, ovaj park, u kome se nalaze i mostovi, pruža mogućnost za provođenje slobodnog vremena u atraktivnom prirodnom okruženju.

Takođe, jedan od najlepših parkova je Voldenpark, Amsterdam. Grupa građana Amsterdama je 1864. godine je osnovala Komitet za formiranje gradskog parka. Oni su skupili sredstva za kupovinu zemljišta površine 8 ha, na kom je 1865. godine otvoren park pod nazivom Novi park. Od godine 1867. Voldenpark u Amsterdamu nosi naziv po pesniku van den Vondelu, čija statua se nalazi u ovom parku. Danas se prostire na površini od 45 ha. U okviru parka, nalazi se veliki broj restorana, kafića, prodavnica za iznajmljivanje skejta, letnja pozornica i bašta ruža, u kojoj se nalazi više od 70 sorti ruža. Od 15. maja do 15. septrembra, deca mogu uživati u besplatnim predstavama. Pored toga, park poseduje šest oblasti za igru i zabavu dece.

Gradski park, Budimpešta

Gradski park u Budimpešti je vrlo posećeno mesto od strane stanovništva, ali i turista. Park je prvobitno korišćen za takmičenja u mototrkama tokom 1950-ih godina, ali već od 1985. godine gradske vlasti su donele odluku o tome da se više ne organizuju trke u parku. Nalazi se sa desne strane Trga heroja. U njemu se nalaze zoološki vrt, hala za koncerte Petefi i Sečenjijeva banja.

Park Guelj, Barselona

Park Guelj se nalazi na brdu El Karmel u Barseloni. Njegov idejni tvorac je Antoni Gaudi, koji je na njemu radio punih 14 godina. Antoni je u ovaj park utkao svoje prepoznatljiv arhitektonski stil počevši od talasastih oblika u obliku lave, ukrašeni polomljenim keramičkim pločica u vidu mozaika. Priroda, koja okružuje prak, je takođe neobična sa puno padina i grebena, koji su ispresecani krivudavim putevima. Ovaj nesvakidašnji prirodom optočen dragulj je prvobitno predstavljao deo stambene zone, a nešto kasnije je pretvoren u park.

Park se zapravo sastoji od neobičnih kamenih struktura, velikog broja staza za šetnju i drugoh građevina. U parku se nalazi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Međutim, centralna tačka parka je glavna terasa, koja je okružena dugačkom klupom u obliku morske zmije. Ovaj nesvakidašnji park se nalazi i na UNESCO-voj listi svetske baštine i mnogi ga posećuju kroz izlet iz okolnih letovališta Costa Brava regije, kada odlaze na višednevne obilaske Barselone.

Engleska bašta, Minhen

Engleska bašta ili The Englische Garten je jedan od najvećih parkova na svetu. Smatra se da je veći i od Central Parka. S obzirom da je u uređenju ovog parka primenjen engleski stil uređenja bašta, otud i naziv parka Engleska bašta. Zauzima površinu od 3,7 km². Ovo je prava oaza prirodne lepote, kroz koju protiče veštački potok, koji ima i mehanizaciju za pumpanje vode što stvaranja talase tako da su i surferi česti posetioce ovog parka. Najčešća mesta, koja su predmet interesovanja posetilaca su Kineski toranj i Monopteros, koja prestadvlja građevinu napravljenu u grčkom stilu sa koje se pruža izvanredan pogled na sam grad.

Jedan od najvećih parkova na svetu.

Ako imate neke predloge za još lepše parkove u Evropi, pišite nam u komentaru.

Lenka Pavlović

Podelite članak sa drugima!

Lenka Pavlović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.