Svemirska prašina koja bi mogla dati odgovore o nastanku naše planete

Slika: pixabay.com

Svemirska prašina koja bi mogla dati odgovore o nastanku naše planete

Letelica NASA-e koja sadrži uzorak stene i prašine stare 4.5 miliona godina, odnosno koliko i sam Sunčev sistem krenula je pre nekoliko dana prema našoj planeti.

Očekuje se da sleti 2023. godine u pustinju Juti, a svoje putovanje je započela sa Floride, 2016.

Šezdeset grama dragocenog tovara, koji nosi, je najveći sakupljeni uzorak iz svemira, još od sletanja na Mesec 1969. godine.

Američka svemirska agencija (NASA) smatra da će na osnovu hemijskog sastava te prašine, saznati više o nastanku Sunčevog sistema i planeta.

Pomenuti tovar je prikupljen sa asteroida Benu, otkrivenog 1999. godine, a cela akcija prikupljanja trajala je svega nekoliko sekundi, metodom “dodirni i kreni”.

Slika: pixabay.com

Asteroid Benu je udaljen od Zemlje 297 miliona kilometara, a na najširem mestu njegova širina prevazilazi visinu “Empire state building”. Približava se Zemlji na svakih 6 godina.

Povratak letelice nije ni malo jednostavan, te će tako ona morati dva puta da kruži oko Sunca, a iz NASA-e napominju da će to biti “najznačajniji manevar” od kad je letelica stigla na asteroid.

Takođe, iz Američke agencije dodaju da će 75% materijala biti ostavljeno za buduće generacije i neke nove tehnologije, koje još uvek nisu otkrivene.

Izvor: BBC News na srpskom

Podelite članak sa drugima!

davidantonijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.