Švedski metal velikani Sabaton snimili pesmu o srpskoj heroini Milunki Savić

Foto: sabaton.net

Švedski metal velikani Sabaton snimili pesmu o srpskoj heroini Milunki Savić

Grupa Sabaton će 2022. godine objaviti novi album pod nazivom The War To End All Wars, a svetlost dana će zvanično ugledati 4. marta 2022. godine. Sabaton je poznata švedska power metal grupa koja se ističe po tome što im se tekstovi pesama baziraju na istorijskim događajima, ratovima i znamenitim ličnostima.

Kako navode iz grupe Sabaton, novi album će imati 11 pesama i „dolazi u impresivnom rasponu fizičkih konfiguracija koje su delimično strogo ograničene”. The War To End All Wars je nastavak njihovog prethodnog albuma The Great War i fokusira se na zverstva, čuda i dešavanja oko Prvog svetskog rata.

Jedna od numera na predstojećem albumu je Lady Of The Dark koja govori o srpskoj heroini Milunki Savić. Takođe, na muzičkom izdanju The War To End All Wars se nalazi i pesma pod nazivom Sarajevo.

Evo i kompletnog spiska pesama sa novog albuma grupe Sabaton:
1. Sarajevo
2. Stormtroopers
3. Dreadnought
4. The Unkillable Soldier
5. Soldier Of Heaven
6. Hellfighters
7. Race to the Sea
8. Lady Of The Dark
9. The Valley Of Death
10. Christmas Truce
11. Versailles

Milunka Savić/Foto: wikipedia.org

Podsetimo, Milunka Savić je bila srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“ i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka”.

Inače, Sabaton je na jednom od prethodnih albuma, The Last Stand 2016. godine, objavio pesmu Last Dying Breath, koja je nastala po govoru braniocima Beograda, koji je navodno održao major Dragutin Gavrilović u oktobru 1915. godine, za vreme odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu. To je bila prva njihova pesma posvećena srpskoj istoriji, a kako stvari stoje čini se da će ih u budućnosti biti još, uzimajući u obzir i činjenicu da je srpska istorija izuzetno bogata i puna materijala za tematiku ove muzičke grupe.

Izvor: deo teksta preuzet sa telegraf.rs

Podelite članak sa drugima!

Nevena Ilić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.