Stvaralaštvo Mihaila Petrovića Alasa

Stvaralaštvo Mihaila Petrovića Alasa

Multimedijalna izložba „Mihailo Petrović Alas – Privatne zbirke i kolekcije” Novice Babovića priređena je u Muzeju nauke i tehnike SANU u Ulici Đure Jakšića. Postavku čini raznovrsna arhivska građa iz privatnih zbirki i kolekcija, kao i iz porodične arhive, koja hronološki predstavlja život i rad jednog od najvažnijih srpskih matematičara. Tu su dokumenata, fotografije, lična prepiska… Na umetnički način prikazana je i porodična Alasova arhiva.

Drugi nivo izložbe ima za cilj da prikaže uticaj francuske matematičke škole s kraja 19. i početka 20. veka na formiranje i naučni rad Mihaila Petrovića Alasa i predstavi njegov celokupni opus i naučni doprinos na Velikoj školi, Univerzitetu i u stvaranju naučnog podmlatka.

Autor postavke podseća i na bogatu biografiju Mike Alasa koji je diplomirao na Sorboni u 23. godini, kao student generacije, a nekoliko godina kasnije postao je doktor matematičkih nauka na istom univerzitetu.

Kao strastveni ribolovac dobio je nadimak Alas. Svirao je violinu u muzičkoj grupi „Suz” koja je svojim nastupima često pomagala kafanama pred bankrotom.

Mika Alas jedan je od osnivača beogradske matematičke škole. Ovaj naučnik bavio se metaforama, alegorijama, fenomenologijom, fenomenološkim preslikavanjima… Njegova knjiga „Matematička fenomenologija” smatra se najopsežnijom studijom iz te oblasti u vremenu u kome je nastala. Objavio je mnogo naučnih radova. Njegovo delo „Roman jegulje” je ujedno naučno-popularni roman i putopis.

A putopise je uglavnom objavljivao po povratku sa svojih ekspedicija. Pesme je počeo da piše još kao gimnazijalac i nastavio u studentskim danima. Imao je i svoj parobrod. Ovo su samo neke od zanimljivosti koje će probuditi pažnju posetilaca do 29. maja.

Izvor: politika.rs

Podelite članak sa drugima!

Biljana Ilić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.