Šta se to dešava u Novom Sadu u februaru?

novisad2022.rs

Šta se to dešava u Novom Sadu u februaru?

Svi već znamo da je Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture za 2022. godinu. Tim povodom grad Novi Sad je spremio veliki broj događaja koji će se održavati tokom cele godine, a danas predstavljamo ono što će se dešavati u februaru mesecu.

Već od prvog februara očekujena se veliki broj dešavanja kao što je otvaranje multimedijalne izložbe „Tamo gde se seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine“ u Muzeju Vojvodine, ulaz na izložbu će na dan otvaranja biti slobodan dok će od sledećeg dana cene biti sledeće:

  • Odrasli 200 RSD
  • Deca, studenti i penzioneri 150 RSD
  • Za grupe od minimalno 10 a maksimalno 30 ljudi cena ulaznice po osobi je 100 RSD
novisad2022.rs

Istog dana Udruženje građana Evropa Nostra Srbija iz Beograda predstaviće tokom meseca februara, u okviru programskog luka Seobe, projekat „Devedesete: neočekivano nasleđe Novog Sada, u vidu street art izložbe na nekoliko javnih lokacija u Novom Sadu.

novisad2022.rs

Takođe istog dana u Zbirci strane umetnosti (Muzej Grada Novog Sada) biće otvorena izložba „Akcenti – Novi Sad”, koju organizuje Muzej Grada Novog Sada i koja će trajati sve do kraja aprila. Ulaz na ovu izložbu će takođe biti besplatan na dan otvaranja dok će nakon tog dana ulaznice biti naplaćivane po redovnim cenama Muzeja.

novisad2022.rs

Vojvođanski simfonijski orkestar će, u okviru programskog luka Seobe, održati ukupno tri koncerta pod nazivom „The Best of Novi Sad“. Ukazujući na značaj pozitivnog pogleda na migracije, posmatrajući ih kao specifičnost Novog Sada i kao inicijalni faktor za nastanak promene identiteta našeg grada, 2. februara 2022. godine, u novosadskoj Sinagogi u 20 časova Vojvođanski simfonijski orkestar će nastupiti uz dve mlade umetnice, koje svoj umetnički kvalitet godinama unazad dokazuju na svetskoj muzičkoj sceni. Predstavljanjem Aleksandre Šuklar (perkusionistkinja i marimbofonistkinja) i Irene Josifoske (violončelistkinja), rođenih u Novom Sadu, sa trenutnim prebivalištima u Austriji i Nemačkoj, ulažemo i negujemo domaće umetnike, promovišemo našu kulturu i njenu najbolju ponudu. Tom prilikom će premijerno u Srbiji biti izveden Koncert za marimbu i simfonijski orkestar Tristana Šulca, koji je ovo delo i posvetio Aleksandri Šuklar kao njegovoj prvoj interpretatorki, dok će Irena Josifoska izvesti Drugi koncert za violončelo i orkestar Dmitrija Šostakoviča. Ceo program će biti izveden pod dirigentskom palicom maestra Ejuba Gulijeva. Ulaznice se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II) svakog radnog dana od 9 do 13h i online na ovom linku po ceni od 1000 dinara i popustom od 50% za đake, studente i penzionere.

novisad2022.rs

Dve dokumentarne izložbe koje nose naziv „Preci i potomci“ biće otvorene 3. februara u Kulturnom centru Novog Sada (Tribina mladih i Likovni salon). Izložbe su deo projekta „Stogodišnjica kolonizacije Vojvodine (1921 – 1941) i sedamdesetopetogodišnjica kolonizacije (1945 – 1948)”.

novisad2022.rs

„KUD-ovi u gradu” deo su projekta „Noć KUD-ova”, koji će biti realizovan u okviru programskog luka Seobe. Četvrtog i petog februara na nekoliko javnih lokacija u Novom Sadu predstavnici folklornih društava će igrati narodna kola i igre na javnim lokacijama. Nemojte se iznenaditi, reč je o metodi iznenadnih nastupa (flash mob) koji će se desiti tamo gde ih najmanje očekujete!

novisad2022.rs

Izložba „Lične fotografije kolonista” biće otvorena 4. februara u 18 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba je deo projekta „Stogodišnjica kolonizacije Vojvodine (1921 – 1941) i sedamdesetopetogodišnjica kolonizacije (1945 – 1948)”. Tokom otvaranja Pavle Orbović održaće onlajn predavanje Uzroci i karakter kolonizacije Vojvodine 1945 – 1948.

Monodrama „Krv i blato” prati multimedijalnu izložbu „Tamo gde se seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine“, koja će biti realizovana od 1. februara do 30. aprila u Muzeju Vojvodine, u okviru programskog luka Seobe. Post mortem priča rimskog vojnika Dizona, Tračanina po poreklu koji je svojevremeno nosio jedan od tri šlema, imaće ukupno 16 izvođenja – od toga dve premijere 4. i 5. februara u 18 sati u Muzeju Vojvodine. Tekst za monodramu pisao je Zoran Subotički, u režiji Radoslava Milenkovića. Glavnu ulogu tumači Jugoslav Krajnov. Za monodramu „Krv i blato” plaća se redovna muzejska ulaznice uz obaveznu prijavu na mejl pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs, s obzirom na ograničen broj mesta.

novisad2022.rs

Seminar „Nošnja kao ogledalo identiteta – i slično i različito“ deo je projekta „Putevima niti, koji se realizuje u okviru programskog luka Seobe. Seminar će biti održan u subotu 5. februara u Istorijskom arhivu Novog Sada, sa početkom u 10 sati. Učesnici i predavači seminara su Aleksandra Dobrin, Milan Stepanov, Ivan Terzić, Josip Forjan, Goran Kovačević, Zdenka Opšust Emil Rupa.

novisad2022.rs

Revija narodnih nošnji biće održana 5. i 6. februara u Istorijskom arhivu grada Novog Sada, od 19 časova. Revija je deo programa „Putevima niti”. U okviru projekta „Putevima niti”, od 10. februara do 10. marta biće otvorena istoimena izložba u galeriji Ustanove za kulturu i obrazovanje Kulturni centar „Mladost” u Futogu.

Tokom februara meseca održaće se još mnogobrojni događaji, a ovo su samo neki od njih. Za više informacija o svim događajima u Novom Sadu u toku februara meseca, ali i ostatka godine posetite sajt https://novisad2022.rs/ .

izvor: novisad2022.rs

Podelite članak sa drugima!

Milica Dobrijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.