Srpski Mali Karibi kao spas od vrućina

Srpski Mali Karibi kao spas od vrućina

Pobegli biste negde da se osvežite, ali ne znate gde. Ovo je pravo mesto za vas!

Na samo tridesetak kilometara od Niša, a dvadeset od Svrljiga, u selu Popšica, u podnožju planine Kalafat, nalazi se prirodni bazen sa izvorom termalne vode temperature 22-23°C tokom čitave godine.

Ono što čini ovaj bazen jadinstvenim je što nisu potrebni ni hlor niti ostali prečišćivači, voda sama otiče, a nova izvire. Bazen je otvoren tokom cele godine.

SELO BOGATO LEKOVITIM VODAMA

Popšica je bogata vodama i kroz selo teče Kopajska reka, pritoka Bele reke u kojoj ima pastrmki i rakova. Meštani ističu da je voda lekovita, pogotovo delotvorno utiče na stomačne probleme.

Najpoznatiji izvor je Grlo, oko kog je 1969. uz pomoć lokalne vlasti i svrljiških firmi i izgrađen sadašnji bazen. Bazen nije uređivan do 2002. godine, a onda je Švajcarac rodom iz Popšice Gordon Perić odlučio da napravi pravi mali raj za svoje meštane i posetioce. Izbetonirao je deo bazena, napravio protočne ispuste, dva dečja bazena, a u steni napravio mesta za sunčanje. Dimenzije bazena su 16×16 metara sa dubinom od 0,5 do 2 metra, tako da mogu svi uživati, i odrasli i deca.

Zbog ambijenta i bistre zelenkasto-plave boje ovo mesto nazivaju Malim Karibima.

ŠTA JOŠ MOŽETE OBIĆI U POPŠICI

Popšička pećina ili Popšički pešter, kako je meštani nazivaju, zajedno sa Prekonoškom pećinom jedna je od prvih istraženih pećina Srbije. Jovan Cvijić je prvi naučnik i istraživač koji je zvanično istraživao ovu pećinu. Obiluje prekrasnim i raznovrsnim pećinskim nakitom, a ujedno je i najveće stanište slepih miševa na Balkanu. Pećina je od 2004. zaštićena od strane države. Tokom obilaska pećine budite oprezni ako nemate iskustva i vodiča.

Popšička pećina, foto: wheretoserbia.com

Manastir Svetog Arhangela Gavrila u selu Pirkovac uvršten je u kulturna dobra od velikog značaja i nalazi se pod zaštitom prirode. Ova svetinja je izgrađena u doba Nemanjića. Manastir je tokom svog viševekovnog postojanja više puta rušen i obnavljan. Ispod oltara u manastirskoj crkvi se nalazi bunar, koji je poznat po lekovitoj vodi. Smatra se da pomaže obolelima od alergije, onima koji pate od nerava, u regulisanju krvnog pritiska. U samom manastiru nalazi se nekoliko relikvija, a među najznačajnijima su riza sa moštiju Svete Petke i ikona Majke Božije Brzopomoćnica.

Manastir Svetog Arhangela Gavrila, foto: orthphoto.net, Slobodan

Podelite članak sa drugima!

Jovana Milojević

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.