Srbija je stvarno zemlja sporta

Srbija je stvarno zemlja sporta

Kada neko kaže Srbija je zemlja sporta, na koji sport pomislite? Na košarku? Ili možda vaterpolo? Tenis? Odbojku? Možda čak i fudbal? Ako ste još uvek pod utiskom Olimpijskih igara onda može pomislite i na karate ili na taekvondo. Verovatno bih morala da nabrajam dosta dugo pre nego što bi iko od vas pomislio na sport u kome smo šest puta bili svetski prvaci i to četiri puta zaredom. Da li vam možda ime Vilmoš Zavarko govori nešto? Ne? E pa ni meni, jer od svih sportova na ovom svetu u kojima sam mislila da smo dobri kuglanje mi nije bilo ni na kraj pameti. Da dobro ste pročitali – KUGLANJE.

U kuglanju smo jednako uspešni kao i u vaterpolu, a ipak se o njemu ne priča toliko. Možda je to zato što kuglanje nije Olimpijski sport, pa nemamo svake četiri godine priliku da pratimo i one manje popularne sportove i da iz sveg srca navijamo za naše sportiste, ali možda se to jednog dana promeni. Većina nas nije pratila tenis i znala njegova pravila dok Đoković nije ušao u prvih deset, a sada ponekad mislimo da se razumemo bolje u tenis nego oni koji ga igraju.

Izvor: kuglanje.rs

Vilmoš Zavarko koga sam spomenula na početku i čije ime svi treba da zapamtimo je godinama najbolji kuglaš sveta. On je zajedno sa svojim saigračima ove godine osvojio četvrtu uzastupnu titulu svetskog prvaka, a šestu ukupno. Naš kuglaški tim predvodi selektor Vojko Pavlović dok tim čine: Vilmoš Zavarko, Igor Kovačić, Radovan Vlajkov, Robert Ernješi, Čongor Baranj, Adrijan Lončarević, Bojan Kličarić, Danijel Tepša i Aleksandar Milinković.

Sada je pravo vreme da naučimo sva pravila kuglanja i da možda obraćamo više pažnju na kuglanje, ali i ostale manje popularne sportove, jer nas naši sportisti uvek predstavljaju u najboljem svetlu. Možda jednog dana i ove momke dočekamo na čuvenom balkonu, jer oni su to svakako zaslužili, a možda će se to desiti onda kada kuglanje postane olimpijski sport.

Podelite članak sa drugima!

Milica Dobrijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.