Srbija ima svog najboljeg ambasadora, koji je – Francuz

Foto: blic.rs

Srbija ima svog najboljeg ambasadora, koji je – Francuz

Eloa Pako je Francuz koji je još 2016. godine rodnu Francusku zamenio Srbijom. Ovde je došao kako bi radio u organizaciji Mladi istraživači Srbije, a kako mu se tokom volontiranja svideo život ovde, odlučio je da ostane – preneo je Blic.

Eloa često snima klipove za svoj kanal na Jutjubu, gde na duhovit način prenosi svoje viđenje Srbije i ljudi i običaja sa kojima se susreo u našoj zemlji.

U najnovijem klipu Eloa govori o deset razloga zbog kojih živi u Srbiji, a ne, kako duhovito napominje, u nekoj uređenijoj zemlji. Ako izuzmemo glavni razlog – suprugu i prijatelje koje je stekao, postoji još devet pozitivnih stvari koje su Elou privukle u Srbiji. U nastavku izdvajamo neke od njih uz duhovite opaske harizmatičnog Francuza.

Prodavnice

Mislim da ima manje prodavnica koje u Francuskoj rade non-stop nego razlika između srpskog i hrvatskog jezika.

Vreme

Govoreći pohvalno o klimatskim prilikama u Srbiji, gde se smenjuje i toplo i hladno vreme tokom godine, Eloa Pako napominje da u Bretanji odakle dolazi nema nikad vrućine tokom leta i nikad nije hladno tokom zime: Ako pada sneg ili je vrućina u Bretanji, to je kao da je kraj sveta, niko neće da ide na posao.

Ljudi

Ovde u Srbiji, čak i u gradu, komšije pričaju među sobom, govori Eloa o srpskoj ljubaznosti i gostoprimljivosti kao nečemu egzotičnom.

Kada je reč o hrani, prikazaće samo fotografije zaštitnih znakova srpske kuhinje, puštajući ih da govore sami sa sebe: sarma, ćevapi, ajvar, pita, čvarci… A šta se tu i može dodati?

Pričaj srpski da te ceo svet razume

Kada govori o lepotama srpskog jezika, Eloa svoju ekspresiju potpomaže i ponekom psovkom. Ističe lepotu pisma, iako tu ima jedan problem – samo da mu nije kao špansko selo. Ipak, dodaje, sa srpskim se može svuda – i u Bosnu i u Hrvatsku, ali i u Čikago.

Preostale razloge zbog kojih ćete iznova zavoleti našu zemlju, možete poslušati u sledećem prilogu:

Podelite članak sa drugima!

Dragana Jovanović

Zdravo, ja sam Dragana, imam 23 godine. Diplomirani sam filolog i trenutno na masterskim studijama srpske književnosti i jezika. Čitam, pišem prozu, književnu kritiku i veliki sam zaljubljenik u španski jezik i hispansku kulturu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.