Srbija i Bugarska sve bliže realizovanju zajedničkog gasovoda

Srbija i Bugarska sve bliže realizovanju zajedničkog gasovoda

Vlada Srbije je danas potpisala ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, a reč je o kreditnoj liniji od 25 miliona evra.

Na konferenciji za novinare ministar finansija Siniša Mali istakao je da je taj projekat jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskoj povezanosti Centralne i Istočne Evrope. “Ovaj gasni interkonektor će nam obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom, već i dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstava, a svesni smo da se naša privreda ubrzano razvija i da joj je neophodno sve više gasa”, rekao je Mali.

Drugi razlog zbog je značajna ova investicija je diverzifikacija ruta preko kojih se naša država snabdeva gasom.

Dužina cevi na teritoriji Srbije iznosiće 109 kilometara, a ukupni kapacitet gasovoda će biti 1,8 milijardi kubnih metara gasa. Ukupna vrednost ulaganja u Srbiji iznose 85,5 miliona evra, s tim da je od toga 25 miliona evra kreditna linija EIB, 49,5 miliona evra je dobijeno na osnovu bespovratnih sredstava iz IPA projekta, dok će ostatak obezbediti Republika Srbija iz svog budžeta.

Dužina cevovoda kroz obe zemlje iznosiće 170 kilometara, a njegova ukupna cena dostiže 170 miliona evra.

Gasni konektor i povezivanje cevovoda sa Bugarskom biće važni i zato što se na taj način „Srbija okreće gasnim elektranama i elektranama iz obnovljivih izvora energije“, istakla je pred novinarima ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Izvor: biznis.rs

Podelite članak sa drugima!

Biljana Ilić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.