ŠPANIJA SPREMNA ZA KRAJ ERE FOSILNIH GORIVA

Foto: gettyimages.com

ŠPANIJA SPREMNA ZA KRAJ ERE FOSILNIH GORIVA

Španski parlament izglasao je Zakon o klimatskim promenama i tranziciji energije, koji zabranjuje istraživanje za novim resursima ugljovodonika na celoj svojoj teritoriji (kopnu i moru, uključujući i teritorijalno more).

„Pozdravljamo špansku vladu i parlament zbog odluke o zabrani istraživanja nafte i gasa. Španija je sada u grupi naprednih zemalja koje su posvećene okončanju ere fosilnih goriva i kretanju ka dekarbonizaciji ekonomije, u skladu sa Pariskim sporazumom“, saopštila je međunarodna organizacija OceanCare.

Španija prati zemlje poput Francuske, Danske i Novog Zelanda koje su prethodno donele slične zakone. U decembru 2017. godine Francuska je preuzela vodeću ulogu u zabrani istraživanja ugljovodonika u njenim vodama, prenosi OceanCare.

U aprilu 2018. godine, novozelandska vlada najavila je zabranu istraživanja nafte i gasa u vodama pod njenom jurisdikcijom. Ekskluzivna ekonomska zona Novog Zelanda četvrta je po veličini na planeti i polovina svetskih vrsta delfina i kitova živi u njenim vodama, od kritično ugroženih vrsta poput delfina Maui do plavog kita, najvećeg sisara na planeti. U decembru 2020. godine, Danska je završila nova istraživanja nafte i gasa u Severnom moru kao deo plana za ukidanje fosilnih goriva do 2050. godine.

Foto: travelmyne.com

„Ova zabrana je priznanje dugogodišnje borbe španskog civilnog društva protiv projekata istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u korist zaštite morskih ekosistema od štete koja može proisteći iz ovih aktivnosti“, izjavio je portparol kompanije OceanCare u Španiji Karlos Bravo (Carlos Bravo). Zabrana istraživanja ugljovodonika imaće višestruke koristi za morski divlji svet, jer će prestati sa seizmičkim istraživanjima koja su sprovodile naftne kompanije na moru, a koje su među najglasnijim aktivnostima stvaranja buke u svetskim okeanima.

Organizacija OceanCare smatra da je prvobitni predlog zakona poboljšan tokom njegove parlamentarne obrade i zadovoljna je što je tome doprinela serijom predloženih amandmana na odredbe o istraživanju i eksploataciji ugljovodonika koji su dostavljeni svim parlamentarnim grupama. Ovim zakonom Španija obezbeđuje pravni okvir kako bi mogla da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama, „vrlo ozbiljnim problemom“ za 90 odsto Španaca, i da krene ka niskokarbonskom ekonomskom modelu i ukine korišćenje fosilnih goriva.

Izvor: biznis.rs

Podelite članak sa drugima!

Dragana Jovanović

Zdravo, ja sam Dragana, imam 23 godine. Diplomirani sam filolog i trenutno na masterskim studijama srpske književnosti i jezika. Čitam, pišem prozu, književnu kritiku i veliki sam zaljubljenik u španski jezik i hispansku kulturu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.