Šekspir festival od 2. do 6. jula u Čortanovcima

Izvor: Pixabay

Šekspir festival od 2. do 6. jula u Čortanovcima

Ovogodišnji Šekspir festival, internacionalna pozorišna manifestacija savremenih produkcija dela najvećeg engleskog dramskog pisca, biće otvoren 2. jula u Vili Stanković u Čortanovcima i trajaće do 6. jula, saopšteno je danas na konferenciji za medije održanoj u ovoj rezidenciji.

“Radujemo se što smo ponovo u igri, iako je u ovo teško vreme bilo jako mučno doći do ovog simboličnog repertoara“, izjavio je Nikita Milivojević, inicijator i direktor ove manifestacije.

Kako je najavio, glavni program festivala će u autentičnom srednjevekovnom ambijentu Vile Stanković otvoriti predstava “Tragedija Hamleta” čuvenog Pitera Bruka u režiji Gi Pjera Kula, a izvešće je francuski teatar “Des Lumières er des Ombres”.

Drugog dana će na istoj lokaciji nastupiti Narodni teatar Bitola iz Makedonije komadom reditelja Andraša Urbana “History of motherfuckers – Koriolan”.

Nakon toga biće izveden i “Moj Šekspir” u režiji Milivojevića, čiji glumci Šekspira smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz događaje iza scene i stečena iskustva.

Glumac Svetozar Cvetković otkrio je ovom prilikom da su Milivojević i on, pored odabira glumaca, zajedno osmislili i koncept koristeći podatke o Šekspiru koji nisu tako lako dostupni javnosti.

Proteklih godina su na festivalu gostovala pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Kine, Nemačke, Grčke, Slovenije, Finske, Irana, Indije i mnogih drugih zemalja.

Evropska mreža festivala zvanično je uvrstila ovu manifestaciju na listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

Pokrovitelji događaja su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad i UNIQA osiguranje.

Svoju podršku, između ostalih, dali su i Srpsko narodno pozorište i Akademija umetnosti u Novom Sadu i Evropski pokret u Srbiji.

Izvor: RTV https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/srem/sekspir-festival-od-2.-do-6.-jula-u-cortanovcima_1249726.html

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.