Sećanje na Đorđa Marjanovića

Sećanje na Đorđa Marjanovića

Najpopularniji pevač zabavne muzike Jugoslavije, ali i Sovjetskog saveza, Đorđe Marjanović, preminuo je u 90.godini od poledica virusa korona. Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se nekoliko dana borili za njegov život.

Izvor: N1, Đorđe Marjanović

Rođen je 30.oktobra u Kučevu, 1931.godine. Posle završene gimnazije u Požarevcu, odlazi u Beograd na studije farmacije. Međutim, ljubav prema muzici će ga sprečiti da studije privede kraju. Već 1954.učetvuje na  audiciji za pevače u organizaciji Džez muzičara Beograda.

Njegovo pojavljivanje na televiziji sa pesmom „Zvižduk u osam“ odmah se pretvorilo u opšte oduševljenje. On je bio prvi pevač zabavne muzike na prostoru Jugoslavije koji nije samo stajao za mikrofonom već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku.

Izvor: Youtube, Zvižduk u 8, Đorđe Marjanović

Prva LP ploča Đorđa Marjanovića Muzika za igru (PGP RTB) pojavila se u prodaji na njegov rođendan, 30. oktobra 1959. godine. Ploča je prodata u 11.000 primeraka, u vreme kad u Jugoslaviji nije bilo više od 20.000 gramofona. Druga LP ploča, pod nazivom Mustafa objavljena je 1962. godine. Omote za obe ploče oblikovao je istaknuti srpski dizajner Ljubomir Pavićević Fis. 1960. godine sa pesmama Pesma raznosača mleka i Prodavač novina učestvovao je na festivalu u Opatiji i osvojio tri nagrade. Na takmičenju Zlatni mikrofon 1961. godine u Domu sindikata, po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto i nezadovoljni „Đokisti“ su na trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je milicija morala da interveniše. Da bi nekako smirio razbesnelu masu, Đorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima.

Izvor: Telegraf.rs

Beograde, Romana, Natali, K'o nekad u osam, samo su neke od pesama koje su ostavile neizbrisiv trag u pevačevoj  karijeri . Đorđe je dobitnik velikog broja nagrada i priznjanja. Zlatni mikrofon Radio Beograda, Sretenjski orden trećeg stepena, Zlatna plaketa Beograda, Orden rada i Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem.

Predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.   

Izvor: XXZ Magazin
Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.