Replika Mona Lize prodata za 2,9 miliona

Izvor: Pixabay

Replika Mona Lize prodata za 2,9 miliona

Evropski kolekcionar u petak je na aukciji kuće Kristi u Parizu kupio repliku Da Vinčijeve Mona Lize iz 17. veka za 2,9 miliona evra, što je rekordan iznos za reprodukciju te slike. 

Slika poznata pod nazivom „Hekingova Mona Liza“ ime je dobila po kolekcionaru koji je repliku kupio 1950-ih godina i neuspešno tvrdio da je baš to original, a ona koja se čuva u muzeju Luvr u Parizu zapravo jedna od mnogih reprodukcija.

„Ovo je ludilo, replika Mona Lize je prodata za apsolutni rekordni iznos“, rekla je portparolka aukcijske kuće.

Na međunarodnoj aukciji učestvovalo je 14 ponuđača i u poslednjih sat vremena ponude su narasle s 500.000 na 2,4 miliona evra, pre nego što je pala konačna ponuda od 2,9 miliona evra.

Originalna verzija je u Luvru i ne prodaje se.

Ipak, 2017. godine na aukciji u kući Kristi u Njujorku, prodata je Da Vinčijeva slika „Spasitelj sveta“ (Salvator Mundi) za 450 miliona dolara. Njena prodaja srušila je aukcijski rekord.

Izvor: N1 /https://rs.n1info.com/kultura/replika-mona-lize-prodata-za-29-miliona-evra-na-aukciji-u-parizu/

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.