POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU CENTRA DEČIJIH LETOVALIŠTA I SIGURNE KUĆE BEOGRAD

POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU CENTRA DEČIJIH LETOVALIŠTA I SIGURNE KUĆE BEOGRAD

Centar dečjih letovališta i oporavilišta Grada Beograda i Sigurna kuća Beograd potpisali su Sporazum o saradnji, po kojem će štićenici  Sigurne kuće, ubuduće besplatno boraviti u objektima Centra širom Srbije.  Dokument je potpisan povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, sa ciljem da se pruži podrška i pomogne u oporavku i rehabilitaciji ženama i deci žrtvama nasilja u porodici koji su u Sigurnoj kući Beograd pronašli utočište.

Sporazumom, koji su u ime Centra potpisale direktorka Tanja Santrač, i koordinatorka a Sigurne kuće Beograd  Vesna Stanojević, predviđeno je da Centar, u skladu sa organizacionim mogućnostima, obezbedi štićenicima Sigurne kuće smeštaj, ishranu, prevoz i brojne zabavno-rekreativne sadržaje u letovalištima „Mitrovac“ na Tari, „Stevan Filipović na Divčibarama, „Stanišinci“ na Goču, „Rudnik“ na Rudniku, „Bukulja“ u Aranđelovcu i „Šuplja stena“ na Avali.

Tanja Santrač, direktorka Centra dečjih letovališta i oporavilišta, zahvalila se  Vesni Stanojević na efikasnosti i istakla da  su se brzo i lako dogovorile i svoj dogovor pretočile u Sporazum o saradnji. ,,Zadovoljstvo mi je što je Centar dečjih letovališta i oporavilišta u prilici da, potpisivanjem sporazuma koji je pred nama, otvori vrata svojih objekata širom Srbije za žene i decu iz Sigurne kuće Beograd. U narednom periodu potrudićemo se da budemo dobri domaćini i podrška  u svih sedam naših letovališta – Mitrovac na Tari, na Divčibarama, na Goču, na Rudniku, Bukulja u Aranđelovcu i na Avali. Ponudićemo ženama iz Sigurne kuće i njihovoj deci smeštaj, ishranu, prevoz do naših objekata, kao i brojne zabavno-rekreativne sadržaje koji se tamo organizuju. Na ovaj korak smo se odlučili jer kao osoba koja rukovodi Centrom smatram da sve institucije i celo društvo mora podržati žrtve nasilja jer je to problem svih nas. Kao žena i kao majka beskrajno saosećam sa drugim ženama i njihovom decom i šaljem im poruku da postoje ljudi koji su spremni da pomognu i da se upravo zbog toga ohrabre i prijavlje nasilje“, istakla je Tanja Santrač.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće Beograd rekla je: ,,Saradnja sa CDL je nešto što je nama nova mogućnost da se žene koje su u velikom problemu i koje se nalaze u  Sigurnim kućama sa svojom decom, dobiju ovakvu mogućnost, da negde otputuju, da se lepo provedu, da nešto novo vide što do sada nisu imali prilike. Osećam da smo danas uradili jako bitnu stvar, jer dati šansu nekome ko nema ništa i dati priliku da dobije ono što je do sada samo sanjao je ono što je naš cilj“. Vesna Stanojević se zahvalila na saradnji direktorki Tanji Santrač na čiju je inicijativu i došlo do potpisivanja sporazuma i dodala da će se ova saradnja nastaviti. ,,Nadam se da će ovo biti podstrek da neko prijavi nasilje, jer nasilje možemo da smanjimo samo ako se prijavi, jer ne možete pomoći onome ko nije rekao da mu pomoć treba“.

Centar dečjih letovališta Beograda je prva institucija koja je pokrenula humanitarnu aktivnost ovog tipa sa ciljem da pomogne ženama i deci, žrtvama nasilja.

Grad Beograd pruža podršku ženama koje izađu iz Sigurne kuće isplatom mesečne pomoći u trajanju od godinu dana, čime ih osnažuju tokom ponovne inkluzije u redovne društvene tokove.

O Centru dečjih letovališta i oporavilišta Beograda

Centar dečjih letovališta i oporavilišta je osnovala Skupština Grada Beograda. Ove godine ta ustanova obeležava 65 godina postojanja. Korisnicima usluga, đacima, ali i porodicama i drugim korisnicima, nudi svojih šest aktivnih objekata –   Mitrovac na Tari, na Divčibarama, Bukulji, u Stanišincima na Goču, na Rudniku, Šupljoj steni na Avali i odnedavno u Brusu, kapaciteta od ukupno 1410 ležaja, a od avgusta ove godine, imamo još jedno, sedmo, dečje odmaralište Brus u Brusu, čije je renoviranje u planu i biće kapaciteta 350 ležaja.

U objekte Centra se intenzivno ulaže, a proces renoviranja i modernizovanja njihovog rada najavljen je i za naredni period.

Izvor : https://putovanjaiturizam.com/5214-2/

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.