Popularne biljke koje ne bi trebalo da držite u kući

Slika: pixabay.com

Popularne biljke koje ne bi trebalo da držite u kući

Držanje biljaka u stanu ili kući svakako ulepšava izgled prostorije i unosi svežinu, takođe određene biljke su i zdrave, ali sa druge strane postoje one koje nije preporučljivo držati, jer sadrže supstance koje mogu izazvati neželjene posledice kod dece ili kućnih ljubimaca.

Do trovanja može doći ako dete ili životinja dodirne biljku, ili je pojede, a evo koje su biljke opasne i otrovne za ljude i kućne ljubimce.

  1. Filadendrom – ova biljka je jednostavna za održavanje, te je zato jako popularna za držanje, međutim filadendrom sadrži kristale kalcijumovog oksalata koji su toksični za ljude i životinje. Posebno je opasna za mačke.
  1. Zlatna puzavica – poznata još i kao đavolji bršljan, ova penjačica je karakteristična po šarenom lišću. Smatra se da ova biljka može biti blago opasna kako za ljude i životinje, tako i za druge biljke.
  1. Ljiljani – iako se smatraju jednim od najlepših vrsta cveća, pojedine vrste ljiljana mogu biti posebno opasne. Treba napomenuti da nisu sve vrste ljiljana otrovne, ali evo onih koje to jesu: kala, ukrasni ljiljan, rubrum, tigrovi i azijski ljiljani.
  1. Lijander – visoki zimzeleni grm poznat po lepom cveću, ali ako se proguta med koji proizvodi njegov nektar, može biti otrovan.
  1. Bršljan – često se koristi radi dekoracije, međutim bršljan ima i svoju tamnu stranu. Ne treba biti u dohvatu dece i kućnih ljubimaca, a kada se dodiruje treba koristiti rukavice.

Izvor: N1

Podelite članak sa drugima!

davidantonijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.