Podrška slepim i slabovidim studentima tokom pandemije

Podrška slepim i slabovidim studentima tokom pandemije

U svakodnevnoj žurbi za sopstvenim ciljevima zaboravimo da smo okruženi ljudima koji vode u tišini svoje životne bitke. Borba za jednakost studenata sa oštećenim vidom počinje od samog nastanka fakulteta. Da li se zapitate nekada koliko su fakulteti i profesori spremni da pruže jednake uslove i mogućnosti za studiranje osobama sa određenim invaliditetom? Studenti sa ovim hendikepom radije se odlučuju za drušvene nauke, a Fakultet političkih nauka je među prvim izborima.

Fakultet političkih nauka poseduje rampu i lift koji olakšavaju kretanje studentima sa ovim hendikepom i to bi bilo sve od pomagala, gde su staze namenjene slepim i slabovidim ljudima? Kakvo je to društvo kada normalno kretanje pešaka na trotoaru, a posebno pešaka sa određenim hendikepom narušavaju bahati vozači koji bez trunke savesti parkiraju svoja vozila u jednosmernoj ulici, u baš onoj ulici koju ispunjavaju dva fakulteta? Kada bi ova država obratila pažnju na manje prometne delove grada, kada bi uvodila više saobraćajnih znakova, više zabrana ili pak pojavu bolje organizovanih parking mesta možda bi baš tada pomogla i vozačima, a definitivno i osobama sa invaliditetom.
Trenutno je u toku pandemija. Ne znamo kada će se završiti, pa i da se završi hoće li sve biti kao što je bilo pre pojave virusa? Studenti sa oštećenim vidom nikada nisu imali određene sekcije u sklopu fakulteta namenjene baš za njih. Nisu se takmičili u igranju šaha, kuglanju ili bar u brzini kucanja na pisaćoj mašini. Iako je za primer to što se profesori ponašaju jednako prema svima, bilo bi jako lepo da se studenti sa oštećenim vidom nekada istaknu, da se čuje o njihovim veštinama, talentima i iskustvima.


Ova pandemija donela im je nove izazove, prelazak na onlajn nastavu za njih je bio težak zadatak sa kojim su se morali suočiti. Prilagođavanje, praćenje nastave, otežana komunikacija sa profesorima, izolovanost, odvojenost od prijatelja sa fakulteta, njima, kao i nama narušila je kreativnost.
I baš zbog toga vi koji bez problema čitate ovaj tekst otvorite oči širom, primetite da kraj vas koračaju studenti sa štapom, primetite koliko poverenja imaju u osobu koja ih vodi, jer baš oni treba da znaju da na ovom svetu nisu sami.

Podelite članak sa drugima!

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.