Počinje 22. Međunarodna smotra arheološkog filma

Počinje 22. Međunarodna smotra arheološkog filma

Narodni muzej Srbije od 20. do 26. maja biće domaćin 22. Međunarodne smotre arheološkog filma. Ove godine počasni gost Smotre je Italija, čiji će film “Langobardi Aloboimo i Rimljani” otvoriti večeras ovu manifestaciju.

Na programu je 30 filmova iz devet zemalja – četiri iz Italije, pet iz Španije, tri iz Rusije, dva iz Grčke, po jedan iz Nemačke, Hrvatske, Irana i Belgije, dok će zemlja domaćin Srbija imati 12 ostvarenja.

“Smotra nije tematski ograničena. Reč je o filmovima u kojima su obrađene različite teme iz arheologije i srodnih naučnih disciplina, koji svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Filmovi su uglavnom već prikazani na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Iranu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas”, kažu u Narodnom muzeju Srbije.

Ova nacionalna institucija je od 1998. domaćin ove smotre, a osim tradicionalne saradnje sa Festivalom u Roveretu, časopisom Arheologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, ove godine pomoć je stigla i iz ambasada i ovdašnjih instituta za kulturu država čiji filmovi učestvuju na festivalu.

Za subotu, u okviru Smotre najavljena je tribina „Promocija kulturnog nasleđa – Prošlost za budućnost“, koja bi trebalo da “okupi stručnjake iz različitih oblasti – arheologije, medija i turizma i ekonomije – koji će kroz razgovor, a prenoseći svoja iskustva, dati odgovor na pitanje da li je i zašto promocija kulturne baštine važna za njenu zaštitu i koji su koraci koje bi svi trebalo da preduzmemo za održivu budućnost nas i naše kulturne baštine”.

Podelite članak sa drugima!

Lenka Pavlović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.