Počeo 13. Španski metar, u slavu Luisa Garsije Berlange

Počeo 13. Španski metar, u slavu Luisa Garsije Berlange

U Jugoslovenskoj kinoteci svečano je otvoren 13. po redu Španski metar u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu, obeleževajući ceo vek od rođenja jednog od najznačajnijih španskih reditelja Luisa Garsije Berlange.

Projekcijom kultnog španskog filma „Dželat“ zvanično je otvoren program „Berlanga puni 100“, prvi od tri filmska programa ovogodišnjeg Španskog metra.

„U 2020. godini, tokom perioda ograničenog kretanja i obustavljanja svih aktivnosti uživo, Institut Servantes pribegavao je različitim onlajn metodama kako bi špansku kinematografiju približio svojim korisnicima. Međutim, već smo bili nestrpljivi da se vratimo u bioskopske sale, da obnovimo saradnju sa našim dragim partnerima u Beogradu i Novom Sadu i da ponovo pokažemo posvećenost publici Španskog metra“, izjavio je na otvaranju festivala Đozep Marija de Sagara Anhel, direktor Instituta Servantes u Beogradu.

Luis Garsija Berlanga jedan je od najpopularnijih stvaralaca u Španiji, ali njegova ličnost nije toliko dobro poznata van te zemlje, naveo je Raul Bartolome Molina, ambasador Kraljevine Španije u Beogradu. Zbog toga su se Ambasada Španije i Institut Servantes pridružili velikoj proslavi Berlanginog stotog rođendana koja se organizuje širom sveta.

„Zajedno sa Huanom Antoniom Bardemom bio je veliki inovator španske kinematografije nakon Građanskog rata, koji se fokusirao na komediju sledeći tipično špansku humorističku tradiciju, ali koji je takođe bio vrlo direktno inspirisan italijanskim neorealizmom“, naveo je on.

U nastavku programa, u petak, 21. maja posetioce Kinoteke očekuju Berlangini filmovi „Raketa iz Kalabuća“ (18h) i „Junica“ (20h), dok će u subotu biti prikazana još dva ostvarenja ovog reditelja „Dobro došli, gospodine Maršal“ (18h) i „Siromah na večeri“ (20h). Za zatvaranje ovog ciklusa, u nedelju 23. maja, zakazana je dodatna projekcija filma „Dželat“ (18h) kao i film „Nacionalna baština“ (20h).

Nakon programa „Berlanga puni 100“, publiku u Dvorani Kulturnog centra Beograd i Domu omladine Beograda očekuju od 26. do 30. maja još dva ciklusa „Savremeni film“ i „Vetrovi Afrike. Treći koren“. Potom će deo odabranih filmova biti prikazan od 3. do 6. juna u Kulturnom centru Novog Sada u okviru programa „Španski metar putuje“. Osim toga, kao prateći deo programa, zaljubljenike u film očekuje velika izložba „MAD about Hollywood“ koja je kroz dva dela otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci i galeriji Instituta Servantes.

Izvor: N1

Podelite članak sa drugima!

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.