Petar Božović primio nagradu za životno delo u Smederevu

Izvor: http://www.arhiva.sdkultura.org.rs/

Petar Božović primio nagradu za životno delo u Smederevu

Pozorišni festival “Nušićevi dani” završen je u nedelju uveče tradicionalnom dodelom nagrada, kada je dramski umetnik Petar Božović primio nagradu za životno delo, dok je za najbolju predstavu prema glasovima publike proglašen komad “Divlje meso” Beogradskog dramskog pozorišta.

“Smederevo je deo kulturnog nasleđa i branitelj kulturnih vrednosti koje su nas održale”, izjavio je glumac Božović prilikom primanja značajne nagrade u Centru za kulturu Smederevo.

Žiri koga ove godine čine Miroslav Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja, kao i dramski umetnici Gordana Đurđević Dimić i Nebojša Dugalić, dodelili su Nušićeve nagrade.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje “Milosav Buca Mirković” pripala je Aleksandru Vučkoviću za ulogu Simona u predstavi “Divlje meso” (BDP) Gorana Stefanovskog i u režiji Jagoša Markovića.

Tom prilikom on se zahvalio pre svega svojim kolegama glumcima iz ansambla, kao i reditelju predstave, koji ga je, kako je naveo, naterao da izađe iz zone komfora.

Najbolja predstava po glasovima publike pripala je takođe predstavi “Divlje meso”, koju je primio direktor marketinga BDP-a Goran Stoiljković.

Najbolja predstava po odluci žirija, koji je radio u sastavu – predsednik Isidora Minić, Slobodan Boda Ninković i Miki Damjanović, jeste predstava “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Subotice.

Kroz neobičan kabaretski performans “Nušić i prijatelji” posetici ove čuvene pozorišne manifestacije, koja se ove godine održala 38. put, za sam kraj festivala vratili su se na kratko na početak 20. veka.

Scenski projekat je predstavio živopisne scene svakodnevnice Branislava Nušića, njegovog druženja sa Vojislavom Ilićem, Borom Stankovićem i Jankom Veselinovićem.

Time je gledaocima dočaran boemski duh i stvaralački potencijal vremena, koje je izrodilo čuvena dela srpske dramske književnosti.

Izvor: RTV https://rtv.rs/sr_lat/kultura/petar-bozovic-primio-nagradu-za-zivotno-delo-u-smederevu_1250695.html

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.