Pedeset gradova koje morate posetiti

Pedeset gradova koje morate posetiti

Životi strastvenih putnika nisu večni, ne mogu se posetiti sve destinacije na svetu. Zato treba izabrati one najbolje!

Listu je napravio magazin Huffington post, pažljivo je pogledajte i razmislite koji grad je vaša sledeća destinacija.

1. Venecija, Italija

Jednostavno je nemoguće napraviti ovakvu listu bez Venecije, zar ne? Od dobro poznatih kanala i grandioznih bazilika, preko raznobojnih fasada i dobrih malih barova, Venecija je jedinstveno mesto, poput ni jednog drugog na zemlji.

venecija-putovanje

2. Sevilja, Španija

Sevilja je dragulj nekadašnje carske Španije, a posetioci su oduševljeni uskim ulicama obloženim narandžastim cvetovima, mavarskim dvorcima i gastronomskim specijalitetima.

sevilja-spanija

3. Njujork, SAD

Ne čudi zašo Njujork često nazivaju „Raskrsnicom sveta“. Nigde na svetu nećete pronaći tako zadivljujuću koncentraciju umetnosti, kulture, kulinarstva i biznisa.

njujork-putovanja

4. Lasa, Kina

Lasa je duhovni centar tibetanskog budizma. Surovi vrhovi Himalaja sa manastirima i palatama iz kojih se uvek oseća tamjan, čine Lasu jednim od najupečatljivijih gradova na svetu.

lasa-tibet

5. Rio de Žaneiro, Brazil

Od svetski poznatog karnevala pa do nezaboravne panorame, Rio je iskustvo za svih 5 čula. Ne može škoditi ni činjenica da se u njemu nalaze dve najpoznatije plaže na svetu!

rio-de-zaneiro

6. London, Engleska

Sa svojim prestižnim muzejima, poznatim ulicama i trgovima, ova brza finansijska prestonica privlači sve više turista. Niste još posetili London? Šta čekate?

london-putovanja

7. Marakeč, Maroko

Ulazak u staro jezgro Marakeča je iskustvo koje nikada nećete zaboraviti: beskrajne uličice nalik lavirintu, prepune živahnih pijaca, zapanjujuća arhitektura i hrana koja se sprema na licu mesta.

marakec-maroko

8. Petra, Jordan

Među ostalim antičkim gradovima, Petra je priča za sebe. Smeštena je negde u vreloj pustinji, sakrivena u uskom kanjonu od peska i vetra, Petra je monumentalni grad uklesan u jednoj steni!

petra-jordan-putovanja

9. Rim, Italija

Svi putevi vode u Rim, pa tako i ovaj naš tekst. Šetnja Rimom je kao istraživanje najvećeg otvorenog muzeja na svetu. Jednostavno ni jedan drugi grad na svetu nema takvu kombinaciju umetnosti, gastronomije, kulture i tone i tone neverovatne istoije kao Večni grad.

rim

10. Varanasi, Indija

Varanasi je jedno od najsvetijih mesta u Indiji i pravo je iskustvo za vaša čula. Posmatrati izlazak sunca dok se pristaništa duž obale Ganga pune sveštenicima, hodočasnicima i lokalcima, je doživljaj koji nikada nećete zaboraviti.

varanasi-indija

11. Firenca, Italija

Kao prestonica renesanse, Firenca poseduje najneverovatniju umetničku kolekciju na svetu, a da ne pominjemo još i njene predivne katedrale, ukusnu toskansku hranu i bogatu, očaravajuću arhitekturu.

firenca-putovanja

12. Havana, Kuba

Šetanje ulicama u starom delu Havane je kao da ste zakoračili nazad u prošlost, u svet pre-revolucinarnih zgrada, oldtajmera, i mirisa domaće hrane pomešanog sa mirisom čuvenog kubanskog duvana, nošenom na laganom morskom povetarcu.

havana-kuba-putovanja

13. Kjoto, Japan

Kjoto je nekada bio prestonica Japanskog carstva. Istraživanje njegovih elegantnih vila, bašti, parkova i dvoraca je najbolji način da otkrijete pravu suštinu tradicionalnog Japana.

kjoto-japan

14. Jerusalim, Izrael

Jerusalim je istinska raskrsnica kultura, religija, običaja i verovanja. To je najuočljivije u ulicama u Starom gradu, u kojem su se desili neki od najvećih događaja u svetskoj istoriji.

jerusalim-putovanja

15. Pariz, Francuska

Grad svetlosti je mesto u kojem ćete utonuti u svet neverovatnih muzeja, očaravajućih trgova i mnogobrojnih kafea. Ni malo ne čudi zbog čega ovaj grad mnogi smatraju najromantičnijim mestom na svetu.

pariz-putovanja

16. Peking, Kina

Peking je istorijska i kulturna prestonica Kine u kojem se nalazi čuveni monumentalni Zabranjeni grad koji je svakako jedno od najneverovatnijih mesta na svetu. Nedaleko od Pekinga je i Veliki kineski zid.

peking-kina-putovanja

17. Lalibela, Etiopija

Lilabela je jedno od svetih mesta u Etiopiji a poznato je po jedinstvenoj i zapanjujućoj kolekciji monolitskih crkvi urezanih u stenu tačno ispod vaših nogu.

lalibela-etiopija

18. Granada, Španija

Počevši od slavne Alhambre pa preko uskih kaldrmisanih ulica Albayzín četvrti Granada poseduje neospornu magiju koja se ne može naći čak ni u velikim gradovima Evrope.

granada-alhambra-spanija-putovanja

19. Atina, Grčka

Akropolj zauzima prvo mesto u mnogim svetskim turističkim vodičima, ali sunčane ulice Atine, trgovi prepuni cveća i neverovatni muzeji će vam dokazati da je Atina mnogo više od antičkih ruševina.

atina-panorama-putovanja

20. Bagan, Mijanmar

Da li je možda najlepši izlazak sunca na svetu u drevnom gradu Baganu? Mnogi bi se složili sa tim. Zamislite samo: izmaglica isparava na prvim sunčanim zracima i otkriva beskrajnu ravnicu načičkanu antičkim budističkim pagodama.

bagan-mijanmar

21. Katmandu, Nepal

Katmandu je, za mnoge, kapija veličanstvenih Himalaja. Sa svojom mešavinom hramova, svetilišta, sveštenicima u šafranskim odorama i molitvenim zastavama, Katmandu je jedan od najkoloritnijih gradova na svetu.

katmandu-nepal-putovanja

22. Vatikan, Italija

Vatikan je najmanja država na svetu i grad u okviru grada (Rima). Čak i ako ste samo obični prolaznik, stubovi na trgu Sv. Petra i kupola katedrale su dovoljne da vam oduzmu dah. Ukoliko se popnete na vrh ove kupole imaćete priliku da budete na jednom od najlepših vidikovaca na svetu sa pogledom na Vatikan i Večni grad.

rim-vatikan-pogled

23. Lisabon, Portugalija

Lisabon jenostavno ima sve: sunce, more i očaravajuću atmosferu.

lisabon-portugalija

24. Tokio, Japan

Osetićete se kao da ste otišli u budućnost. Dok je ova blistava metropola idealna za šoping, gastronomiju i izlaske, ipak je i dalje dom nekih veoma mirnih svetilišta i parkova.

tokio-japan

25. Istanbul, Turska

Grad na dva kontinenta, u kojem zapad susreće istok. Od monumentalnih džamija do živahnih pijaca, Istanbul je grad koji će vam ponuditi milenijume istorije u predivnoj sadašnjosti.

istanbul-turska

26. Hội An, Vijetnam

Hội An je istorijska luka u Vijetnamu čiji je Stari grad, zaštićen od strane UNESCO-a, jedinstvena mešavina japanskih, vijetnamskih i evropskih uticaja. A tek kada probate lokalnu hranu…

hoi-an-vijetnam

27. Amsterdam, Holandija

Amsterdam je grad sa izuzetno visokim kvalitetom i standardom života, u koji milioni turista posećuju Četvrt crvenih fenjera i Muzej Van Goga.

amsterdam-putovanje

28. Luksor, Egipat

Smešten na obali Nila, Luksor je najfascinantniji antički grad u Egiptu. Izuzetno je blizu Karnaka, Tebe i Doline kraljeva pa je nezaobilazna stanica za sve ljubitelje istorije.

luksor-egipat

29. Berlin, Nemačka

Malo je gradova imalo tako važnu ulogu u nedavnoj istoriji kao Berlin, a čuveni noćni život i živahni restorani čine ga jednim od najuzbudljivijih gradova u Evropi.

berlin-putovanja

30. Džaipur, Indija

Džaipur je glavni grad savezne države Radžastan i poseduje neke od najlepših i najspektakularnijih palata i parkova u Indiji. Takođe je deo čuvenog indijskog “Zlatnog trougla” zajedno sa Tadž Mahalom i Nju Delhijem.

jaipur-indija

31. Lion, Francuska

Lion datira još iz rimskog doba i zaštićen je kao grad Svetskog kulturnog nasleđa. Pokušajte posetiti Lion za vreme Festivala svetlosti, kada su katedrale, parkovi i ulice osvetljeni hiljadama sijalica.

lion-francuska

32. Oia, Grčka

Oia je najpoznatiji gradić na magičnom Santoriniju, a čuven je po svojoj arhitekturi gde se građevine belih fasada, plavih krovova i stolarije, kaskadno spuštaju prema moru sve do litice. Od takvih se prizora prave razglednice.

santorini-putovanje

33. Angkor Wat, Kambodža

Kombinacija lepote i veličine ovog kompleksa proizvešće u vama onaj čuveni “wow faktor”. Ovde se, na jednom mestu, nalaze stotine budističkih i hinduističkih hramova. Dođite rano kako biste ugrabili izlazak sunca i izbegli gužve. Svitanje obavezno posmatrajte sa poznatog mesta preko močvare, o čiju se površinu reflektuje Angkor Wat na prvim jutarnjim sunčevim zracima.

angkor-wat

34. Beč, Austrija

Beč je neverovatna carska prestonica sa divnim palatama, neverovatnim baštama i parkovima i elegantnim kafeima. Činjenica da je već godinama na vrhu liste najpoželjnijih gradova za život govori sama za sebe.

Nova godina

35. Kusko, Peru

Pored toga što predstavlja ulaznu kapiju za sve koji žele da krenu u istraživanje Anda i potregu za Maču Pikčuom, ovaj grad je na lisi svetskog kulturnog nasleđa i prepun je hramova, manastira, istorijskih spomenika i predivnih vila iz prošlih kolonijalnih vremena.

kusko-peru

36. Kartagina, Kolumbija

Stari kolonijalni grad Kartagina na kolumbijskoj obali Kariba ima bogatu istoriju koju su pisali istraživači, pirati, kraljevi i osvajači. Nekada je ovaj grad predstavljao strateški važno mesto za skladištenje enormnih količina blaga i zlata nakupljenih u španskim otimačinama. Danas je većina gradskih bedema (izgrađenih 1616.) sačuvana i prošarana topovima i zastavama. Prošetajte kaldrmisanim ulicama i atraktivnim trgovima, duž koji su velike kolonijalne rezidencije i zdanja.

kartagena-kolumbija-putovanja

37. Zanzibar, Tanzanija

Drevni grad Zanzbar jedna je od top afričkih destinacija i poznat je po svojim belim peščanim plažama i mešavinom afričkih, arapskih i portugalskih uticaja, i istorijskoj četvrti Kameni grad.

38. Meksiko Siti, Meksiko

Meksiko Siti je predivni haos atrakcija, zvukova i boja. Dom je za više od 20 miliona ljudi i nudi obilje kolonijalne arhitekture i veoma dobru hranu.

meskiko-siti-putovanja

39. Singapur, Singapur

Singapur je definitivno grad koji se mora iskusiti. Poseta četvrti Mala Indija je obavezna, i nikako nemojte propustiti priliku da uživate u najboljoj brzoj hrani na svetu.

singapur-putovanja

40. Las Vegas, SAD

Grad greha je omiljena destinacija za veliki broj turista iz čitavog sveta koji odsedaju u vrhunskim hotelima, ručaju u poznatim restoranima i provode vreme i najboljim kazinima. Viva Las Vegas!

las-vegas-putovanja

41. Samarkand, Uzbekistan

Samarkand je bio važna stanica na nekadašnjem putu svile. Mozaici na monumentalnom trgu Registan su među najlepšim primerima islamske arhitekture.

samarkand-uzbekistan

42. Sidnej, Australija

Od dobro poznate Opere pa do čuvenih plaža, Sidnej zna kako savršeno ukombinovati prirodno i urbano i ne ostavlja sumnju da je to jedan od najlepših gradova na svetu.

sidnej-most

43. San Francisko, Kalifornija

Nemoguće je zaboraviti San Francisko. Njegove istorijske građevine, parkovi prirode u blizini i neverovatna gastronomija čine ga zvezdom američke zapadne obale.

san-francisco-putovanja

44. Mon Sen Mišel, Francuska

Više od 3 miliona turista godišnje može posvedočiti da nema mnogo mesta na svetu romantičnnih kao Mon Sen Mišel koji se izdiže nad mirnom obalom Normandije.

mon-sen-misel

45. Dubrovnik, Hrvatska

Zaštićen svojim bedemima Dubrovnik je istinski dragulj Jadrana, a njegov Stari grad je jedan od najviše fotografisanih mesta u Evropi. 

dubrovnik-putovanja

46. Bangkok, Tajland

Od mirnih hramova do egzotičnih pijaca i prepunih noćnih klubova, Bangkok nudi po nešto za svakog. Naročito je postao poznat kada je 2013. godine pobedio London i postao najposećeniji grad na svetu!

bangkok-tajland-nocu

47. Buenos Ajres, Argentina

Često ga nazivaj i Pariz Južne Amerike. Široke avenije, koloritna arhitektura i tango klubovi čine Buenos Ajres gradom u kojem treba uživati.

buenos-aires-putovanje

48. Antiga Gvatemala, Gvatemala

Ako je potrebno samo jednom reči opisati ovaj grad onda je to: čarobno. Turisti mogu istražiti ruševine kolonijalnih crkvi i manastira ili da utonu u boemske kafane a sve to ispod 3 aktivna vulkana koji dominiraju horizontom.

Antiga-Gvatemala

49. Prag, Češka

Mešavina istorije, neverovatne arhitekture, šarenolike gastronomije i vrhunskog piva učinila je Prag jednim od najposećenijih gradova na svetu.

prag-ceska-putovanja

50. Budimpešta, Mađarska

Zbog bogatog istorijskog nasleđa Budimpešta se smatra jednim od najlepših gradova na svetu. Ako tome dodate uzbudljiv noćni život i mnoštvo termomineralnih izvora dobićete recept za turistički uspeh.

budimpesta-prolecna-putovanja

Koje od navedenih gradova ste vi posetili do sada, a koji će biti vaša sledeća stanica?

Izvor: Turizam i Putovanja

Fotografije: https://pixabay.com/

Podelite članak sa drugima!

Nevena Stalević

Zdravo, ja sam Nevena. Studiram međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i volontiram u jednoj studentskoj organizaciji. Za sebe mogu reći da sam veliki filmofil i strastveni zaljubljenik u latinoameričku i špansku kulturu. Pored toga, volim putovanja i učim romanske jezike.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.