Ovogodišnji “Cerski marš” posvećen  Arčibaldu Rajsu

Foto: UG “Cerski marš”

Ovogodišnji “Cerski marš” posvećen Arčibaldu Rajsu

Udruženje građana “Cerski marš “ ove godine, po trinaesti put,  a u čast cerskim ratnicima, organizuje marš dug trideset i sedam kilometara od Šapca do Tekeriša, gde se, kod spomen kosturnice odaje pošta i pomen poginulim vojnicima. Ovogodišnja manifestacija biće održana u nedelju 14. avgusta, a skup učesnika je na Trgu šabačkih žrtava u 7.00  časova.

  • Ovogodišnji “Cerski marš” biće posvećen doktoru Arčibaldu Rajsu i njegovom delu. Posle niza marševa posvećenih herojima, ratnicima, sada će fokus biti na žrtvama, kao i onome što se u Šapcu, Mačvi i Podrinju dešavalo pre, ali i tokom bitke. Celokupna manifestacija biće prožeta porukama i savetima koje nam je dr Arčibald Rajs ostavio u amanet – istakao je Božidar Katić predsednik UG „Cerski marš“.

Cerska bitka bila je prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu, vođena je od 16. do 20. avgusta 1914. godine. U selu Tekeriš, gde je započeta i prvih dana vođena cerska bitka, podignuta je spomen kosturnica u kojoj leže kosti srpskih vojnika izginulih na Ceru, Iverku i drugim bojištima. Spomenik je otkriven na Vidovdan, 28. juna 1928. godine, a njegovom otvaranju prisustvovao je i kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Podelite članak sa drugima!

Marija Jocić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.