Ovo su najbolji ljubavni filmovi

The New York Times

Ovo su najbolji ljubavni filmovi

Tokom proleća bude se i nove ljubavi, a za to su definitivno najbolji ljubavni filmovi, koji će vam, čak i ako niste zaljubljeni, probuditi ono nešto.

Romantični filmovi predstavljaju ljubavne priče koji na veoma istinit način, prenose preko ekrana emociju uz  romantične veze glavnih likova i put koji istinski jaku ljubav vodi kroz izlaske, udvaranja ili brak.

U fokusu je uglavnom traženje prave i istinske ljubavi, a likovi su ponekad suočeni i sa preprekama, kao što su finansije, fizičke bolesti ili razni oblici pojedinih ograničenja.

Prema istraživanjima, predstavljamo spisak najboljih ljubavnih filmova svih vremena. Koji je vaš izbor?

Kazablanka (1942)

Kazablanka je  romantična drama u režiji Majkla Kertiza sa Hamfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Radnja se vrti oko Rika, vlasnika restorana, koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i koja očajnički traži njegovu pomoć..

Praznik u Rimu  (1953)

Romantična komedija koju je režirao Vilijam Vajler. Glavne uloge igraju: Odri Hepbern i Gregori Pek.  Princeza En je članica kraljevske porodice neke neodređene zemlje.

Na proputovanju je kroz nekoliko evropskih glavnih gradova među kojima je i Rim. Jedne večeri se pobuni zbog svojih iscrpljujućih službenih dužnosti zbog kojih je isplanirana

Doručak kod Tifanija (1962)

Američka ljubavna drama sa elementima komedije, snimljena 1961. u režiji Blejka Edvardsa. Hepbernova je za ulogu Holi Golajtli bila u konkurenciji za Oskara za najbolju glavnu glumicu, a film je inače nagrađen ovom nagradom u kategorijama najbolja pesma i najbolja muzika.

Prljavi ples (1982)

Američki romantični film iz 1987. Autorka scenarija je Elenor Bergstin, a film je režirao Emil Ardolino. Glavne uloge igraju Patrik Svejzi i Dženifer Grej. Film je nagrađen Oskarom za najbolju originalnu pesmu, I've Had Time of My Life, koju su otpevali Bil Medli i Dženifer Varnes.

Zgodna žena (1990)

Film je postao jedan od komercijalno najuspešnijih filmova devedestih godina, sa zaradom većom od 460.000.000 dolara, a danas je jedan od najuspešnijih iz svog žanra.

Džulija Roberts je za svoju izvedbu nagrađena Zlatnim globusom za najbolju glavnu glumicu, a bila je nominovana za Oskar i BAFTA nagradu. Glavnu mušku ulogu tumačio je Ričard Gir.

Titanik (1997)

Tema filma je urađena po istinitom događaju. Romantična priča o bogatoj devojci i siromašnom momku koji se susreću i zaljubljuju na „nepotopivom brodu“, dok posada broda žuri da obori dotadašnji rekord u putovanju preko Atlantika 

Beležnica (2004)

Američki ljubavni film iz 2004. Režirao ga je Nik Kasavetes  scenario je napisao Jan Sardi  prema istoimenom romanu Nikolasa Sparksa. Glavne uloge su tumačili Rajan Gosling i Rejčel Makadams.

Dok nisam srela tebe (2016)

Američko-britanski je film iz 2016. godine. Režiser filma je Tea Šerok i predstavlja adaptaciju istoimenog romana iz 2012. godine autora Džodžo Mojes. Glavne uloge tumače Emilija Klark, Sem Klaflin, Džena Kolmen, Čarls Dens, Metju Luis, Dženet Maktir, Vanesa Kirbi, Džoana Lamli i Stiv Pikok.

Izvor:magazin.novosti.rs

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.