OTVORENA IZLOŽBA ,,DOSITEJ OD ČAKOVA DO BEOGRADA”

OTVORENA IZLOŽBA ,,DOSITEJ OD ČAKOVA DO BEOGRADA”

Danas, 15. juna je u prepodnevnim časovima u Zadužbini ,,Dositej Obradović” otvorena izložba ,,Dositej od Čakova do Beograda”. U pitanju je promocija stalne izložbe koja će svoje sedište naći u Čakovu, u rodnoj kući najpoznatijeg srpskog prosvetitelja, po mišljenju mnogih i prvog modernog čoveka na našim prostorima – Dimitrija Obradovića Dositeja.

Izložba je otvorena rodoljubivom pesmom ,,Vostani Serbije” koju je Dositej Obradović napisao davne 1804. u slavu srpskom preporodu.

Upravnica Zadužbine ,,Dositej Obradović”, gospođa Mirjana Dragaš

Prisutnima se obratila upravnica Dositejeve zadužbine, gospođa Mirjana Dragaš, govoreći o značaju postojanja Zadužbine, svim postignućima koja se u kontinuitetu nižu od 2004. godine, kada je Zadužbina osnovana, kao i o neupitnoj važnosti Dositeja za današnju kulturu i savremene vrednosti.

Segment sa izložbe ,,Dositej od Čakova do Beograda”

Reč je, potom, uzela ministarka kulture i informisanja, gospođa Maja Gojković, podsetivši na Dositejevu veru da bez obrazovanja nema ni opstanka, ni države, ni naroda. Takođe, ministarka kulture izrazila je uverenje da preseljenje izložbe u rodnu kuću Dositejevu predstavlja novi put hodočašća ka Dositeju, vraćanje vrednostima i idealima kojima je težio i koje nam je ostavio.

Svi zainteresovani izložbu mogu posetiti na adresi Kralja Milana 2/II u Beogradu.

Podelite članak sa drugima!

Marina Radan

Zdravo! Zovem se Marina i apsolvent sam srpske književnosti i jezika sa komparatistikom. Gajim veliku ljubav prema umetnosti i kulturi u širem smislu, a svoj doprinos ovim oblastima dajem pisanjem poezije i umetničke kritike. Sa velikim zadovoljstvom podržavam humanitarne i ekološke akcije, kao i sve entuzijstične, kreativne ideje iz ovih i drugih delatnosti.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.