Otkriven spomenik ZAČETNIKU FUDBALA u Srbiji! FSS i Grad Beograd odali počast Buliju

Otkrivanje spomen biste HUGO BULI, utemeljitelju fudbala u Srbiji, u SC FSS na Adi Ciganliji. Beograd, 22.05.2021. foto: Nebojsa Parausic

Otkriven spomenik ZAČETNIKU FUDBALA u Srbiji! FSS i Grad Beograd odali počast Buliju

Spomenik Hugu Buliju, beogradskom Jevrejinu koji je 1896. godine iz Berlina u Srbiju doneo prvu fudbalsku loptu, svečano je otkriven danas na Adi ciganliji u sklopu sportskog kompleksa Fudbalskog saveza Beograda (FSB).

Grad Beograd i Fudbalski savez Srbije (FSS) tako su na dostojan način odali počast čoveku koji je pre 125 godina bio začetnik fudbalske igre u Srbiji i zauvek otrgli iz zaborava sećanje na rodonačelnika fudbala na ovim prostorima.

Spomen-bistu svečano su otkrili vršilac dužnosti predsednika FS Marko Pantelić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u prisustvu velikog broja funkcionera FSS, FSB i predstavnika jevrejske zajednice Beograda.

– Ako ne čuvamo sećanje na istoriju, na ljude koji su doneli mnogo toga lepog u naš grad i našu zemlju, onda nećemo imati budućnost. Na ovaj način ostajemo dosledni onome što smo radili kroz istoriju. Ovim gestom želimo da pokažemo da ćemo pamtiti sve one koji su u prošlosti dali doprinos fudbalu naše zemlje, a pogotovo čoveka kao što je Hugo Buli koji je u Beograd doneo prvu fudbalsku loptu, rekao je Pantelić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da je Buli te davne 1896. osnovao Loptačku sekciju pri Beogradskom gimnastičkom društvu “Soko”, a da se sa fudbalom “upoznao” dok je studirao u Berlinu i igrao za klub Germanija.

Vesić je naglasio da fudbal za ovih 125 godina u Beogradu, kao i u svetu, nije ostao samo sport, već je postao društveni fenomen:

– Zahavlni smo svima koji su prethodnih 125 godina gradili beogradski fudbal. Došli smo dotle da imamo pobednika Kupa evropskih šampiona, da posedujemo velike klubove i bogatu tradiciju. Ovaj spomenik je znak da ne zaboravljamo one koji su mnogo toga učinili na početku, a to je ovaj čovek koji je ne samo doneo prvu fudbalsku loptu, već bio i trener, organizovao fudbal i čitav svoj život posvetio fudbalu, konstatovao je Vesić.

Prva fudbalska utakmica u Beogradu odigrana je 19. maja, sedam dana nakon što je Buli fudbalsku loptu doneo u Beograd, kod Nebojša kule.

Izvor: Blic sport

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.