Osnovana Asocijacija filmskih festivala

Osnovana Asocijacija filmskih festivala

Predstavnici Filmskog centra Srbije i domaćih filmskih festivala potpisali su danas Memorandum o saradnji, čime je osnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije. Osnivači najavljuju prekretnicu u domaćoj kinematografiji. Ova platforma, kako su najavili osnivači, pomoći će u umrežavanju i povezivanju filmskih festivala i Filmskog centra, kao i u lakšem pristupu fondovima. Najavljeni su i zajednička promocija i razmena programa, stručni skupovi, kao i uspostavljanje strukovnih nagrada.

Članovi Asocijacije filmskih festivala Srbije, koju je pokrenuo Filmski centar Srbije, postali su Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija Vrnjačka Banja, Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti Niš, Leskovački internacionalni festival filmske režije, Beogradski Festival autorskog filma, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma, Kragujevac i festival Slika u pokretu.

Gordan Matić, direktor FCS, rekao je da su festivali u svakoj zemlji značajan deo kinematografske infrastrukture, kao i da asocijacija nastaje i da bi im se olakšao pristup fondovima.

Producent asocijacije Ognjen Rakčević rekao je da nju čine festivali od severa do juga. „Naročito treba istači ulogu festivala u ovo vreme. Upravo oni, od Palića do Leskovca, treba da vrate interesovanje publike i vraćanje publike u bioskope. Zbog toga je značaj ove mreže veliki“, dodao je.

Direktor Festivala autorskog filma Igor Stanković ocenio je da je ideja inicijative i decentralizacija. „Ovo je vizionarski put umrežavanja. Pre neki dan je Kreativna Evropa objavila pravila za pristup finansijskom fondu i jedini način da filmski festivali apliciraju za podršku upravo je – umrežavanje“, dodao je on.

Izvor: N1 https://rs.n1info.com/kultura/osnovana-asocijacija-filmskih-festivala-raskrsnica-u-domacoj-kinematografiji/

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.