Novi Sad: Kulturna prestonica Evrope 2022.

Novi Sad: Kulturna prestonica Evrope 2022.

U četvrtak 13. januara simbolično u 20:22 održaće se zvanično otvaranje prestonice Evropske kulture titula koja je ove godine pripala našem Novom Sadu. Slogan ovog programa je „Za nove mostove“  koji predstavlja ideju izgradnje novih mostova saradnje i razmene između umetnika i organizacija iz Novog Sada i Srbije sa kulturnom scenom Evrope. Sam program je podeljen na četiri mosta koja nose naziv po mostovima u Novom Sadu,a to su Sloboda, Duga, Nada i Ljubav, a ujedno predstavlja i vrednosti koje Novi Sad želi da neguje i širi. Mostovi se dele na programske lukovi koji ih je ukupno osam, a to su Doček (Доček), Seobe, Budućnost Evrope, Heroine, Tvrđava mira, Dunavsko more,Kelidoskop kulture i Druga? Evropa. Svečano otvaranje će obeležiti predstava Zenitum:: 2022 u kojoj glavne uloge igraju Anita Mančić i Boris Isaković.

novisad2022.rs

Pored predstave Zenitum:: 2022 istog dana će se održati i izložba „Vreme i vaseljena“ koja će biti otvorena od 18 časova, pa sve do ponoći u holu Studija M. Izložba je inspirisana našim istaknutim naučnikom Milutinom Milankovićem. Autori izložbe su Dušan Jovović i Aleksandar Petrović. Ulaz na izložbu će na dan otvaranja biti besplatan dok će već od sledećeg dana cena biti 300 dinara za pojedince, 200 dinara za grupne  posete, a porodična ulaznica iznosi 1000 dinaru, dok deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Od 14. januara svi zainterosavani mogu da posete izložbu od 10 do 18 časova svim danima osim nedeljom i ponedeljkom.

novisad2022.rs

Iako su se neki događaji održali i pre početka 2022. godine sve do kraja godine nas očekuje velike broj događaja kao što su gore navedena predstava i izložba, ali i i koncert Festival u javnim prostorima pod nazivom Warm up koji će se održati 12. januara. Tu je zatim i izložba Uzbudljiva hronologija Novog Sada koja počinje 13. januara na Pozorišnom trgu. Istog dana će se održati i opera za decu Čardak ni na nebu ni na zemilji  u Kulturnom centru Novi Sad, zatim i koncert Zvučni snop (Soundbeam)  u novoj zgradi škole „Milan Petrović“ na Novom naselju.

Tu je i proslava 7530. godine koja je i razlog zašto se sve dešava baš 13. januara, a ne 31. Decembra odnosno 1. januara. Ovako se spajaju tradicija i računanje vremena po julijanskom kalendaru i godina kada se smatra da je Novi Sad prvi put naseljen sa 2022. godinom i računanjem vremena po gregorijanskom kalendaru, jer su se u Novom Sadu oduvek spajale razne kulture, a to je slučaj i danas. Proslava 7530. godine će se istovremeno dovijati na preko 20 lokacija u gradu.

 Slava- Izložbe, koncerti i preformansi će se odvijati 14. i 15. januara i to je i ujedno i poslednji događaj u januaru, ali nas u naradnim mesecima očekuje još veliki broj događaja o kojima ćemo pričati kasnije. Ako se ovih dana nađete u Novom Sadu obavezno posetite neki od ovih događaja i saznajte zašto je baš Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture za 2022. godinu.

Izvor: novisad2022.rs

Podelite članak sa drugima!

Milica Dobrijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.