Novak i Jelena Đoković otvorili vrtić u rodnom selu Ljubivoja Ršumovića

Novak i Jelena Đoković otvorili vrtić u rodnom selu Ljubivoja Ršumovića

Uspešnom realizacijom donatorske kampanje Sezona darivanja, Fondacija Novaka Đokovića je uložila 9 miliona dinara kako bi deca iz ovog malog mesta u okolni Zlatibora dobila pristup kvalitetnom ranom obrazovanju.

Selo Ljubiš je malo i lepo mesto u opštini Čajetina, 30 kilometara od Zlatibora. Rodno je mesto velikih vojskovođa, akademika, ali i našeg najdražeg dečijeg pesnika – Ljubivoja Ršumovića.

Početkom ove godine, pokrenuta je donatorska kampanja Sezona darivanja tokom koje su prikupljena sredstva za izgradnju vrtića u selima Ljubiš i Vajska. Preko 1.000 fizičkih i pravnih lica iz više od 30 zemalja širom sveta svojim donacijama podržali su ovu humanu akciju. Osnivači fondacije, Jelena i Novak Đoković su na kraju, svojim ličnim sredstvima duplirali prikupljenu sumu.

Otvaranjem prvog vrtića u selu Ljubiš, koji je deo predškolske ustanove „Radost“ iz Čajetine, Fondacija je omogućila da deca iz ovog mesta od danas imaju priliku da steknu nova znanja i veštine u kvalitetnom okruženju i da se zajedno raduju i druže. Želeći da sa decom podele osmehe i radost, otvaranju ovog vrtića prisustvovali su osnivači Fondacije, Jelena i Novak Đoković, zajedno sa nacionalnom direktorkom Majom Kremić, predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem, direktorka PU „Radost“ Jelena Mitrašinović Brašanac, kao i pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

U selu Ljubiš žive mala deca velikih potencijala. Misija Fondacije je da se svoj deci obezbedi prilika da se razvijaju od malena i time na najbolji mogući način iskoriste svoje talente. Nedostatak vrtića u Ljubišu bio je jedan od razloga što se ovo mesto do sada polako osipalo. Zbog nemogućnosti da deca preko dana budu zbrinuta, roditelji su morali da prave kompromise, pa je tako samo jedan član po porodici mogao da radi što je prirodno dovodilo do lošijeg ekonomskog stanja i uslova za život. Iz tog razloga želimo da podržimo decu u selima, a time i da neposredno pomognemo i roditeljima kako ne bi bili prinuđeni da gravitiraju ka gradovima.

Deo postojeće osnovne škole u Ljubišu ovom prilikom je rekonstruisan i opremljen tako da bude vrtić sa svim svojim atributima. Napravljena je jedna velika vrtićka soba, garderober i toalet za decu, a kuhinja je posebno adaptirana i opremljena profesionalnom opremom kako bi za pripremu obroka, pored vrtića, mogla da je koristi i škola.

Bez Ljubivoja Ršumovića ovaj projekat ne bi bio isti, te je zajednica Ljubiša ovaj vrtić nazvala upravo po njemu.

Izvor: Novak Djokovic Foundation

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.