Najbolje mesto za život u penziji nalazi se u regionu

Izvor: gotrebinje.com

Najbolje mesto za život u penziji nalazi se u regionu

Ugledni nemački magazin “Fokus” proglasio je Trebinje za najbolje mesto na svetu za život nakon odlaska u penziju.

“Fokus” je rang-listu napravio poređenjem 575 gradova na svetu, a kao kriterijume je, između ostalog, uzeo bezbednosnu situaciju i kvalitet zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji tamo žive.

U izboru za najbolje mesto za život nakon penzionisanja kao faktori uzeti su u obzir i prosečna kirija i troškovi života u poređenju sa Berlinom, zatim dobra klima, kvalitet vazduha, te koliko brzo i bez stresa se može proći kroz grad automobilom ili javnim prevozom.

Trebinje je, po oceni “Fokusa”, osvojilo 81,9 bodova od maksimalnih 100, čime je 2021. godine sa vrha skinulo prošlogodišnjeg pobednika – gruzijski grad Batumi.

Najviše bodova odnosilo se na stanarine, troškove života i zdravstvenu zaštitu, a svaka zemlja se na listi pojavljuje samo jednom sa svojim najboljim gradom. Trebinje je napredovalo za 1,1 bod u odnosu na 2020. godinu kada je zauzelo drugo mesto.

Izvor: Profimedia

Nemački magazin piše da se Trebinje nalazi na najjužnijem delu BiH i blizu mora, te da je najmanje mesto koje se našlo na ovoj listi. “Fokus” ističe da je grad istorijski zanimljiv, jer poseduje katoličku katedralu, srpski pravoslavni manastir i džamiju, koji ilustruju različitosti.

Među deset najboljih mesta za “zlatno doba”, nakon Trebinja, svrstani su: Antalija u Turskoj, Mangalore u Indiji, Ćingdao u Kini, Kuenka u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu, Koimbra u Portugalu, Veliko Trnovo u Bugarskoj, Temišvar u Rumuniji i Osijek u Hrvatskoj. Tako su se četiri grada u okolnim zemljama našli u top deset najboljih u ovoj kategoriji.

Izvor: 92putovanja

Podelite članak sa drugima!

Nevena Ilić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.