Na današnji dan rođena Desanka Maksimović

Slika: Danas.rs

Na današnji dan rođena Desanka Maksimović

Davne 1898. u selu nadomak Valjeva, na današnji dan, rođena je pesnička heroina,  Desanka Maksimović. 

Na pomen pesništva u srpskoj i jugoslovenskoj književnosti, mnogima je baš ona prva asocijacija, ali pored toga bila je i profesorka književnosti, prevodilac, pisac za decu i članica Srpske akademije nauka i umetnosti.

Objavila je oko 50 knjiga poezije i proze za decu i mlade, a svoje prve korake napravila je još 1920. godine u časopisu “Misao”, u kom je pet godina kasnije dobila i svoje prvo priznanje. Iako je pisala i druge stvari, pesme su ono po čemu se proslavila i po čemu će ostati upamćena.

Neke od njenih najpoznatijih pesama su: “Predosećanje”, “Strepnja”, “Prolećna pesma”, “Opomena”, “Tražim pomilovanje” i “Krvava bajka”.

Upravo ova poslednja, ima posebnu težinu i doprinos njenom stvaralaštvu, ali i služi kao opomena na sva zlodela i nevina stradanja u drugom svetskom ratu, i kao večna uspomena na smrt đaka kragujevačke gimnazije.

Slika: Kolubarske.rs

Dobitnica je velikog broja nagrada, među kojima su Vukova (1974), Njegoševa (1984), Sedmojulska (1964) i Zmajeva nagrada (1958 i 1973). 

Njeno ime nosi više ulica i ustanova širom Srbije, a postoji i nekoliko spomenika posvećenih njenom liku i delu. Takođe, 1994. je po njoj ustanovljena nagrada, koja se dodeljuje za sveukupan doprinos srpskom pesništvu.

Preminula je u Beogradu, u 95. godini.

Podelite članak sa drugima!

davidantonijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.