Na današnji dan prvi put izvedena Gospođa ministarka

Foto: operatheatremadlenianum.com

Na današnji dan prvi put izvedena Gospođa ministarka

Ako ste kadgod pažljivije posmatrali sve što biva oko vas, ako ste se pogdekad upustili i udubili u odnose koji regulišu život jednoga društva i pokrete koje izaziva taj regulator — vi ste morali zapaziti da se, kroz život svakoga društva, jasno beleži jedna jaka i ravna linija. Tu liniju ispisali su obziri, tradicije, malodušnost, duhovna nemoć i sve one druge negativne osobine čovekove pod kojima se pojedinci guše, a društvo nemoćno predaje učmalosti.

Na današnji dan, 25. maja 1929. na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu premijerno je izvedena šala u četiri čina Branislava Nušića – Gospođa ministarka. Nušićevo vešto i precizno uočavanje društvenih anomalija, a sve kroz humorističnu prizmu, izazvalo je simpatije beogradske publike, o čemu svedoči podatak da je predstava pedeseto izvođenje imala pre svog prvog rođendana. Ipak, kritika nije bila preterano naklonjena ovom delu – zamerana je piscu neinventivnost, površnost, prost i vulgaran humor, jednostavno i lako pridobijanje publike i honorara. Međutim, te reči nisu previše uticale na uspeh koji je predstava postigla.

Prva Gospođa ministarka bila je Žanka Stokić, legendarno lice srpskog glumišta, za koju, veruje se, Nušić i jeste gradio lik Živke. Salva smeha koju je komični lik Živke izazivao bila je najvrednije merilo uspešnosti predstave u periodu između dva rata, sve do okupacije.

Foto: operatheatremadlenianum.com

Iako pisac nije imao nikoga konkretnog na umu pri građenju likova, nije krio ni da pojedine uočene osobine u društvenoj stvarnosti jeste uključio u svoju dramu. Radnja drame odigrava se krajem 19. i početkom 20. veka u Beogradu i prati uspon gospođe Živke na društvenoj lestvici, ali isto tako i njen sunovrat usled pregršta loših odluka koje donosi, zavedena mišlju o moći.

Podelite članak sa drugima!

Dragana Jovanović

Zdravo, ja sam Dragana, imam 23 godine. Diplomirani sam filolog i trenutno na masterskim studijama srpske književnosti i jezika. Čitam, pišem prozu, književnu kritiku i veliki sam zaljubljenik u španski jezik i hispansku kulturu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.