Modni vremeplov: Vintidž je ponovo u trendu

Modni vremeplov: Vintidž je ponovo u trendu

“Sa vraćanjem trendova iz ranijih decenija i popularizacijom vintidž grarderobe, generacija X i milenijalci sve ređe gaje predrasude prema second hand odeći. Vintidž je ponovo u trendu – široki sakoi, košulje zanimljivih dezena, Levi‘s farmerke, šuškavci i dugački mantili, često su u prednosti u odnosu na modernu odeću iz tržnih centara. Zbog ekološke osvešćenosti ili potrebe za nižim cenama, ali i kvalitetom i originalnošću, mladi se sve češće odlučuju za kupovinu u second hand radnjama.”

Tekstilna industrija se, pokazuju istraživanja, nalazi na crnoj listi- listi najvećih globalnih zagađivača. Mnoge poznate ličnosti zato, umesto bacanja starih komada odeće iznose novu modu pred nas- retro glamur. Reciklaža, prepravka odeće, “staro i nošeno” su novi načini kojima se staje na kraj konzumerizmu.

Ukoliko se konzumerizmu stane na kraj, biće izvojevana jedna od najvećih bitki za očuvanje planete.

Ako još uvek niste odlučili da li biste dali šansu second hand-u i vintage komadima, vodimo vas na turu kroz beogradske vintage prodavnice:

ŠMIZLA

Šmizla, najstarija vintidž prodavnica u Beogradu postala je omiljeno gradsko mesto za sve ljubitelje nesvakidašnje mode.

Možete se vratiti u neku od epoha po Levi’s farmerke, starke, martinke ili Polaroid fotoaparat. Ili po retro Addidas trenerke, gramofone, značke, reklame, postere, ploče, razglednice… A možete pronaći čak i po koju uniformu JNA, pilotsku kapu ili stari kofer.

Moda 80-ih, 70-ih, 60-ih, 50-ih.. Demode, hipi, šik, kič.. Porodične slike i ljubavna pisma… Sve to možete pronaći na adresi Zmaja od Noćaja 14.

JANE DOE

Ova vintage radnja se nalazi u Kapetan Mišinoj broj 17. Jane Doe postoji već 13 godina a pored vintage komada na ovoj lokaciji od 2016. možete pronaći i ručne radove srpskih dizajnera kao što su odeća, aksesoari, nakit, šeširi, kaiševi, dekoracije za dom i još mnogo toga…

https://www.beforeafter.rs/

SNATCH

Snatch se nalazi na adresi Svetozara Radića 1. U Snatch-u možete naći suknje, bluze, pantalone, džempere, odeću za fitnes… Ali i nakit i druge aksesoarevintage komade za kuću koji mogu biti odličan poklon.

snatch.bgd

“Menjanjem potrošačkih navika i prevazilaženjem predrasuda otvorili smo se ka ovom novom trendu, ekonomičnom i korisnom kako za nas, tako i za društvo.”

Zato dajte šansu second hand-u!

Tijana Topalović

Izvor: https://www.oblakoder.org.rs/second-hand-kao-alternativa-za-brzu-modu-i-dosadnu-odecu/ https://www.magazin.novosti.rs/

FOTO: www.beforeafter.rs

Podelite članak sa drugima!

Tijana Topalović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.