Mlade žene iz Afrike ruše stereotipe

Foto: Positive.News

Mlade žene iz Afrike ruše stereotipe

Žene iz Burkina Faso (Zapadna Afrika) ruše stereotipe tako što uče da popravljaju automobile.

Image for The young women of Burkina Faso who fix stereotypes by repairing cars
FOTO: Positive. News

Mlade žene u zapadnoj Africi ,,podižu” poklopce automobila i ne slažu se da je mehanika muški posao.

Biti mlada žena u afričkoj muslimanskoj zemlji obično znači ostati kod kuće i podizati decu.

Ali u vrelom i prašnjavom predgrađu Uagadugua, glavnog grada Burkine Faso, devojke i žene iz često nepovoljnog porekla se obučavaju da postanu nešto sasvim drugo – automehaničari.

U centru CFIAM studenti postavljaju temelje za svoju budućnost u profesijama od mehanike do elektronike, istovremeno se usuđujući da poljuljaju ukorenjenu tradiciju zemlje.

Rad na automobilima se do sada smatrao isključivo pogodnim za muškarce u Burkina Fasu. Ovo je takođe zemlja sa visokim nivoom nezaposlenosti mladih, posebno među mladim ženama, i gde je nagli porast ekstremističkih islamskih uverenja i terorizma stavio kočnice na značajne pozitivne promene. Dakle, časovi pomažu ženama da masnim rukama dobiju šansu za karijeru – nezavisnost i sigurnost za njih i njihove porodice.

Ako neko želi da me voli, mora da prihvati da sam emancipovana devojčica

Škola ugošćuje skoro 200 učenika koji uče osam sati dnevno, šest dana u nedelji u nizu zahtevnih časova, od matematike do francuskog jezika. Intenzivni praktični kursevi uključuju elektriku za automobile i izradu karoserija.

Priredila Jovana Simić, izvor- https://www.positive.news/society/education/the-burkina-faso-women-who-fix-cars-and-stereotypes/

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.