“Međunarodni dan Življenja u miru” – 16. Maj

Slika: pixabay.com

“Međunarodni dan Življenja u miru” – 16. Maj

“Ujedinjeni u različitosti i raznolikosti”, slogan je obilježavanja današnjeg dana, nakon njegovog proglašenja od strane Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija 2017. godine.

Ovaj datum predstavlja podsetnik na našu moralnu obavezu da prihvatimo različitosti, saslušamo i poštujemo drugu stranu, kao i da težimo miru i zajedničkom životu  sa svim ostalim ljudima, bez obzira na veru, naciju ili pol.

U rezoluciji, kojom su započele obilježavanje 16. maja, UN su istakle potrebu za građenjem sveta oličenog solidarnošću i harmonijom.

Slika: pixabay.com

Današnji dan poziva države i njihove lidere, da rade na procesu pomirenja društava i zajednica, da ohrabruju praštanje i tolerantnost među pojedincima i da se zajedničkim snagama bore za očuvanje mira i održivog razvoja.

Takođe, pomenuta Rezolucija ističe potrebu za eliminacijom svih oblika diskriminacije i netolerantnosti, zasnovanih na rasi, veri, seksulanom opredeljenju, boji kože, jeziku, ili naciji.

Još od kraja Drugog svetskog rata, Ujedinjene Nacije su se obavezale da će učiniti sve da se takvo zlo više nikad ne ponovi. Tako su 1997. posebnom rezolucijom proglasili 2000. godinu, za “Međunarodnu godinu mirnodopske kulture”, a sledeću dekadu za “Međunarodnu dekadu mirnodopske kulture i nenasilja prema svoj deci sveta”.

Podelite članak sa drugima!

davidantonijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.