Maska koja detektuje korona virus

Izvor: Novosti.rs Foto: N. Karlić

Maska koja detektuje korona virus

Korona virus ili tačnije Covid-19 deo je naših života već duge dve godine i postoje razni načini kako da se testiramo i saznamo da li imamo ovu bolest, a uskoro bi trebalo da dobijemo još jedan način. U detektovanju korona virusa mogla bi da nam pomogne baš ona stvar koja nam je svi postala obavezni modni dodatak, a to je- MASKA.

Ova neobična, ali vrlo korisna maska „posledica” je naše pameti. Nastala je u „režiji” Gorana Stojanovića, profesora novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i tima njegovih mladih kolega i naučnika. Strpljivim radom i istraživanjem „iznikla” je u laboratoriji Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu.

FOTO: TANJUG (Jaroslav Pap)

Entuzijasti, može se reći, s dečjom radoznalošću, u prostorijama prepunim kompjutera i drugih elektronskih sprava, ali i sa mašinom za vez, ne miruju, i na ovome se nisu zaustavili. Ideje im poput bujice samo naviru, pa je već narečenoj zaštitnoj maski dodeljen još jedan „posao”: da na osnovu daha otkrije da li onaj koji je nosi ima helikobakteriju. Uskoro će „raditi” još jedan „posao”, da nas u zimskim mesecima greje!

Opisujući nam kako kondenzatori detektuju virus korona, naš sagovornik veli da, kada dišemo na kondenzator izvezen u maski, menjamo električne osobine te elektronske komponente, a senzor kada se poveže za računar ili aplikaciju na mobilnom telefonu, beleži promenu.

Kod kuće se svako može preliminarno testirati na ovaj virus. Maske su nedavno patentirane i zasada ih nose samo članovi tima na fakultetu, a realno je očekivati da mogu da se kupe u apotekama i prodavnicama, u bliskoj budućnosti.

Razmišljajući šta bi još moglo da se uradi sa zaštitnom maskom, kojih se, očligledno još izvesno vreme nećemo osloboditi, profesor Stojanović i njegov mladi tim je došao na ideju da nam maske zimi greju lice, što je, kako ističe blagodetno za zimske sportove, za klizače i skijaše. One će uskoro moći da se ugrađuju i u druge odevne predmete, pa će zimogrožljivi lakše podnositi niže temperature.

Sve ovo, i još mnogo zanimljivih pronalazaka „krčka” se u ovoj laboratoriji zahvaljujući projektu STRENTEX, koji je odobrila i finansira Evropska komisija. Među 109 prijavljenih, odabrano je deset, a projekat novosadskog profesora je bio na trećem mestu.

Kada se ove maske nadamo se uskoro pojave u prodaji maske nam više neće služiti da zaštitimo druge kao potecijalni nosioci virusa, ali moći ćemo da saznamo da li smo se zarazili i možda jednako uskoro će nam pomoći da nas greje što nam je svima preko potrebno u ovim hladnim danima.

Izvor: Novosti.rs

Podelite članak sa drugima!

Milica Dobrijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.