Mart mesec u Novom Sadu

dw.com

Mart mesec u Novom Sadu

I u martu mesecu nastavljaju se razne manifestacije u Novom Sadu povodom laskave titule koju taj grad ove godine nosi, a to je Evropska prestonica kulture. Kao i u prethodna dva meseca i u martu mesecu će ponuda onog što možete da vidite biti raznolika i svako od nas može da pronađe ono što mu se dopada.

novisad2022.rs

Izložba „Migracije u 21. veku”–spada u projekat (NE)NASTANJENI – Migrantske priče u 21. veku iz World Press Photo arhivai biće realizovana na centralnom gradskom trgu, od 19. februara do 20. marta, u okviru programskog luka Seobe.
Dan nakon otvaranja, 20. februara, biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu u dva termina – od 11 do 12, i od 18 do 19 časova. Šetnju kroz izložbu vodiće gostujuća kustoskinja iz Holandije Babette Warendorf

novisad2022.rs

Izložba unutar projekta „Poveži, obeleži” biće otvorena 21. februara u Galeriji SULUV Malom likovnom salonu u Kulturnom centru Novog Sada, i trajaće do 4. marta. Projekat se realizuje u okviru programskog luka Seobe. Uz novosadske umetnike Dragana MatićaDanijela Babića i Selmana Trtovca iz Beograda, učestvuju umetnici Arjan Pregl (Ljubljana), Vladimir Frelih (Osijek), Igor F. Petković (Grac), kao i umetnici bivši azilanti. Cilj čitavog poduhvata je stvaranje mreže umetnika mlađe generacije.

novisad2022.rs

Interaktivne radionice za decu „Azbuka nošnji”, koje se realizuju u okviru programskog luka Seobe i projekta „Putevima niti”, biće održane u periodu između 14. februara i 31. marta. U saradnji sa osnovnim školama i vrtićima u Novom Sadu, Futogu, Irigu, Beočinu i Sremskim Karlovcima biće održano ukupno pet radionica.

novisad2022.rs

Izložba „Put oko sveta biciklom: grafike Ljubomira Kokotovića”, koja se realizuje u okviru projekta „Idi da se vratiš” i programskog luka Seobe, biće svečano otvorena 24. februara u 19 sati, u Američkom kutku u Novom Sadu. Izložba će trajati do 20. marta, a svi zainteresovani moći će da je pogledaju radnim danima od 10 do 17 sati. Tokom trajanja izložbe biće organizovana dva autorska izvođenja kroz izložbu, 1. i 3. marta. Oba vođenja počinju u 14 časova, a 10. marta biće realizovana panel diskusija na temu „Grafike u kolekcijama muzeja i galerija u Srbiji”.

novisad2022.rs

Galerija Matice srpske je u saradnji sa scenaristom Blažom Popovićem kreirala dokumentarni film Slika iz slike, koji govori o istoriji čuvenog dela Seoba Srba Paje Jovanovića a čiju projekciju ćemo moći da pogledamo u toku izložbe Migracije u umetnosti, umetnost migracija 1. marta, od 19 sati.  Kroz priču o Jovanovićevom životu i stvaralaštvu, kao i zanimljivim „migracijama” same slike, publika će imati priliku da sazna više o remek-delu koje je zaživelo u srpskoj vizuelnoj kulturi kao jedno od najupečatljivijih predstava. U toku trajanja izložbe Migracije u umetnosti, umetnost migracija4. marta možete slušati predavanje na temu El Grekovog rada, o kojem će pričati istoričarka umetnosti dr Jelena Todorović i konzervator savetnik dr Daniela Korolija Crkvenjakov. Ulaznice se kupuju u GMS prodavnici. Ulaznica podrazumeva posetu Stalnoj postavci i povremenim izložbama i važi za samo jedan ulazak u Galeriju Matice srpske.

Cene ulaznica: 

Redovna ulaznica – 200 dinara
Povlašćena ulaznica – 100 dinara (studenti, građani preko 60 godina)
Pojedinačna ulaznica sa kustoskim vođenjem – 1.000 dinara
Grupna ulaznica        – 100 dinara po osobi, bez kustoskog vođenja
                                      – 100 dinara po osobi, za školske grupe sa kustoskim vođenjem
                                      – 200 dinara po osobi, sa kustoskim vođenjem na srpskom jeziku
                                      – 300 dinara po osobi, sa kustoskim vođenjem na engleskom jeziku
Porodična ulaznica (3 i više članova) – 300 dinara
Kreativne radionice za decu subotom – 150 dinara 

Ulaz je slobodan:

Petkom za sve individualne posete 

Utorkom za roditelje sa bebama 

Deca do 18 godina 

Personalni asistenti u pratnji osoba sa invaliditetom 

Članovi Kluba prijatelja GMS 

Članovi Međunarodnog komiteta muzeja ICOM (sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu) 

Članovi Muzejskog društva Srbije (sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu) 

Novinari (sa važećim akreditacijama) 

Članovi ULUS-a (sa važećim akreditacijama) 

novisad2022.rs

U godini u kojoj Novi Sad proslavlja titulu Evropske prestonice kulture, predstaviće se 2K+ ansambl i to 2. marta u Gradskoj koncertnoj dvorani. Koncert počinje u 20 časova, a realizuje se u okviru programskog luka Seobe. Na repertoaru će se naći kompozicije savremene klasične muzike – dakle one koja je pisana u 21. veku.  Inspirisan tematskim okriljem programskog luka Seobe, program će predstaviti domaće autore (kompozitore) koji deluju van svoje zemlje: Anu Sokolović, Marka Nikodijevića i Nemanju Radivojevića.

novisad2022.rs

Novosadski Vokalni studio Orfelin izvešće Bahovu Pasiju po Mateju u Sinagogi 2. marta u 20 časova, u okviru projekta „Muzičke (i)migracije i Bahova novosadska staza” i programskog luka Seobe. Na koncertu učestvuju: Vokalni studio Orfelin (Novi Sad), dirigentkinja Tamara Adamov Petijević, orkestar New Trinity Baroque, umetničko vođstvo Predrag Gosta JevanđelistaRihard Reš (Nemačka), Isus: Kristijan Hilc (Nemačka), solisti: sopran Radoslava VorgićIvana Srbljan, mecosopran (Hrvatska), Luiđi Kjaramonte, tenor (Italija), Valteri Torika, bas (Finska), učestvuju učenice SMŠ „Isidor Bajić” iz Novog Sada. Ulaznice su u prodaji u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9 do 13 časova, kao i na dan koncerta u holu Sinagoge od 18 časova do početka programa.

novisad2022.rs

Jedan od glavnih događaja programskog luka Seobe biće Seobe duša, jedinstveni paviljon književnosti, na kom će se spojiti i vizuelna i izvođačka umetnost, sa ciljem da se predstavi uticaj migracija na individuu, a biće realizovan od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu. U okviru projekta Seobe duša moći ćemo da pogledamo izložbu „Seobe duša — Novi Sad kroz knjigu”, koja će biti postavljena od 3. do 13. marta, a uz koju će biti organizovana i tri stručna vođenja, 4, 8. i 12. marta u periodu od 14 do 15 časova.

U Master hali Novosadskog sajma ugostićemo najaktuelnije i najveće savremene regionalne pisce:

Rumena Bužarovska, 3. marta od 18 do 19 sati,

Milica Vučković, 5. marta od 19 do 20 sati,

Miljenko Jergović, 6. marta od 17 do 18.30 sati,

Damir Karakaš, 7. marta od 18 do 19 sati,

Kristian Novak, 9. marta od 18 do 19 sati,

Darko Cvijetić, 9. marta od 19 do 20 sati.

U sklopu programa Seobe duša imaćemo priliku da čujemo poznate domaće i svetske muzičke izvođače:

Miyavi, 3. marta u 20 časova, u Hali 1 Novosadskog sajma,

Barcelona Gipsy balKan Orchestra,6. marta u 20 časova, u Hali 1 Novosadskog sajma,

Kaori Ito i Bogdana Rankovića & Etnoforiju, 8. marta u 20 časova, u Hali 1 Novosadskog sajma,

Chalaban bend, 9. marta, Hala 1 Novosadskog sajma.

Bilju Krstić i Bistrik orkestar, 10. marta u 20 časova, u Hali 2 Novosadskog sajma,

Karneval obrednih povorki, 11. marta u 18 sati, Hali 1 Novosadskog sajma,

Gotan project — Antropoceno! 12. marta u 20 časova, Hala 1 Novosadskog sajma,

Original Enigma Voices i Camerata Academica, 13. marta u 20 časova, u Hali 1 Novosadskog sajma.

Bogat program projekta Seobe duša prikazaće nam ovu temu i kroz druge vidove umetnosti. Imaćemo priliku da seobe doživimo kroz predstave, karnevale, dečje maskenbale, predavanja i performanse:

Karneval obrednih povorki  predavanje, 4. marta u Master hali Novosadskog sajma,

Čitanje eseja „U obećanoj zemlji” Lasla Vegela, 4. marta od 18 časova u Master hali Novosadskog sajma,

Predstava „B(j)egunci”, 5. marta u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma,

Romskim putevima — performans, 6. marta u 19 časova u Master hali Novosadskog sajma, 12. marta u Sremskim Karlovcima i 13. marta u Kulturnoj stanici Barka, 

Predstava „Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije”, 7. marta u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma,

Scensko čitanje knjige Mihaela Martensa „U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život” koje potpisuje Muharem Bazdulj. 8. marta od 16 časova u Master hali Novosadskog sajma

Karneval obrednih povorki— dečji maskenbal, 10. marta u 11 sati, u Master hali Novosadskog sajma.

novisad2022.rs

Ekipa Državnog posla” na humorističan način bavi se problemom migracija u regionu u predstavi „Velika seoba arhivatora”Premijerno izvođenje ove predstave biće upravo u okviru programskog luka Seobe, 29. marta u 20 časova u Ustanovi za kulturu i obrazovanje Kulturni centar „Mladost“ Futog. Drugo igranje predstave zakazano je za 9. april. Glumačku ekipu i pisce scenarija čine Dejan Ćirjaković, školvani muzičar; Dimitrije Banjac, inženjer tehnologije i Nikola Škorić, profesor istorije. Reditelj predstave je Petar Jovanović.

Ovo su samo neki od događaja koji nas očekuju u martu za više informacija o tome štaće se još dešavati u Novom sadu u ovom mesecu posetite sajt novisad2022.rs .

Izvor; novisad2022.rs

Podelite članak sa drugima!

Milica Dobrijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.