Kuhta: Nikad nećemo zaboraviti ovaj gest

Kuhta: Nikad nećemo zaboraviti ovaj gest

Avion sa 100.620 vakcina protiv virusa korona američko-nemačkog proizvođača “Fajzer-Biontek”, koje Srbija poklanja Češkoj kao pomoć u borbi protiv epidemije kovid-19, krenuo je danas sa beogradskog aerodroma.

Foto: Pixabay

Na aerodromu sa premijerkom Brnabić je i ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta. Ambasador Kuhta obratio se medijima na Aerodromu Nikola Tesla.

On je istakao da je danas veliki dan za međusobne odnose između Češke i Srbije.

“Srbija je uvek bila naš partner, uvek nam je bila blizu i u trenucima kada nam je bilo loše i danas imamo opet dokaz toga da smo bratski narod. To osećaju državljani Češke, a nadam se i Srbije. Ova donacija je velika, veliki poklon”, kazao je Kuhta.

Dodao je da u Češkoj nema dovoljno vakcina, da imaju kapacitete, ali ne i vakcine.

“Pomoć dolazi u trenutku kada dosta ljudi želi da se vakciniše pre letnjih odmora i da se svi osećaju sigurno i da nastave normalan život”, rekao je ambasador Kuhta.

“Mislim da mi nikada nećemo zaboraviti ovaj velikodušni gest i ovo prijateljstvo”, rekao je

Ambasador je rekao i da se nada da će Srbija i Češka nastaviti prijateljsku saradnju i istakao dobre lične kontakte predsednika Srbije i Češke.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Nakon ambasadora, medijima se obratila premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Nakon dobre posete predsednika Vučića Češkoj u aprilu ove godine danas ispunjavamo obećanje i Českoj šaljemo pomoć od 100.620 fajzer vakcina”, istakla je premijerka Brnabić.

Premijerka je predsedniku Češke Milošu Zemanu i premijeru Andreju Babišu poželela sve najbolje.

“Uz najbolje želje da što pre i oni pobede koronavirus i da svi zajedno u Evropi nastavimo normalan život, ekonomiju, međusobne posete i putovanja”, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Ona je istakla da je u ljudskom smislu najvažnije kada prijateljima i partnerima možete da pomognete

Na pitanje novinara o vakcinaciji u Srbiji, premijerka je rekla da su do sada vakcinisana 2.533.844 građanina, tačnije oko 47 odsto od ukupne punoletne populacije.

“Dve doze vakcine primilo je 2.055.471, tačnije 38 odsto od ukupne populacije”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je i da, po iskustvima Izraela, za opuštanje mera bilo bi potrebno da se vakciniše ukupno 56 odsto građana.

“Ja bih volela da svako ko može da se vakciniše da to uradi. Onaj cilj koji imamo je da se do 21. juna makar prvom dozom vakciniše 50 odsto populacije”, rekla je Ana Brnabić.

“Ja ću biti mnogo bezbednija kada budemo imali makar 56 odsto vakcinisanih. Od toga opet zavisi kakva je situacija u regionu, zavisi od toga odakle očekujete priliv ljudi, da li turistički ili poslovno”, dodala je.

Izvor: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=05&dd=31&nav_category=12&nav_id=1866812

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.