Kako napraviti plan za putovanje?

Kako napraviti plan za putovanje?

Pročitajte nekoliko jednostavnih saveta pomoću kojih će vam putovanje proteći sa što manje nerviranja i stresa…

Priprema i planiranje

Za svakog člana porodice napravite spisak stvari koje treba da spakujete: odeću, materijal za čitanje, kozmetiku, hranu. Kada jednom napravite ovakvu listu, dobro će vam doći kao podsetnik za sva naredna putovanja, a vremenom možete da je ažurirate, da dodajete ili brišete pojedine stvari. Spakujte se veče pre putovanja i pokušajte da ne preterate sa stvarima. Uvek postoji mogućnost da na destinaciji operete nešto od garderobe, ako se to učini neophodnim.

Sprej za alergiju i najbitnije lekove držite u ručnom prtljagu, kako biste mogli do njih brzo da dođete ukoliko vam zatrebaju.

Dobro se odmorite veče pre putovanja. Proverite dan ranije i kakvo vas vreme očekuje kako na samoj destinaciji tako i u mestu polaska kako biste se pripremili za eventualna kašnjenja.

Ukoliko putujete kolima, ne zaboravite da nekoliko dana pre putovanja prekontrolišete svoj automobil, a ukoliko putujete avionom, informišite se pre pakovanja o pravilima koja se tiču dozvoljene težine prtljaga. Potrudite se da na aerodrom stignete dovoljno ranije.

Dobra priprema putovanja će vam, sigurno, umanjiti stres, a ukoliko ugrabite priliku, možete se poslužiti i nekom od opšte poznatih tehnika opuštanja, poput slušanja omiljene muzike ili čitanja.

Umor na putu

Kako biste izbegli umor na putu, trudite se da unosite dovoljno tečnosti i uzdržite se od previše kofeina i alkohola. Ponesite sa sobom zdrave „grickalice“ poput orašastih plodova i svežeg ili sušenog voća. To su sjajni izvori energije, sa vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima koji će vam pomoći da sačuvate energiju.

Tokom putovanja vodite računa o cirkulaciji, bez obzira da li ste u automobilu, avionu, vozu ili autobusu. Kada god ste u mogućnosti, ustanite i protegnite se, napravite par koraka ili se samo istegnite u svom sedištu: ispružite ruke iznad glave, nagnite se u struku na jednu pa na drugu stranu i protegnite noge.

Čuvajte zdravlje

Pre putovanja i dolaska u kontakt sa mnoštvom ljudi, pojačajte imunitet uz pomoć suplemenata koje vam lekar preporuči. Vodite računa i da tokom putovanja budete adekvatno obučeni.

Ukoliko patite od mučnina prilikom putovanja, ne zaboravite da popijete lek pre leta ili vožnje. Ponesite i neke od lekova za nadimanje ako imate osetljiv stomak, jer se loša probava može pogoršati ako ste nervozni pred put.

Suv, recikliran vazduh u kolima, autobusu, vozu ili avionu može pogoršati stanje ljudima koji pate od alergija. Održavajte sinuse vlažnim i zaštite se od alergena korišćenjem sprejeva za nos sa morskom vodom (fiziološkim rastvorom).

Putovanje sa decom

Ukoliko putujete sa decom, uključite ih u pripreme za put. Neka vam pomognu u pravljenju liste stvari koje žele da ponesu na put za razonodu (knjige, muzika, igrice, karte). Pobrinite se da shvate šta će putovanje sve obuhvatiti (automobil, voz, autobus, avion) i šta da očekuju.

Obucite decu udobno i slojevito i ohrabrujte ih da prave pauze, odu do toaleta ili samo da se protegnu. Kao alternativu, razmotrite putovanje noću kako bi deca prespavala put.

Najvažnije je da se potrudite da ostanete mirni i da budete fleksibilni. Odmor i putovanje treba da vam donesu uživanje, kako u samom putu tako i u ljubavi i društvu drugih.

Izvor: www.travelmagazine.rs

Podelite članak sa drugima!

Nevena Stalević

Zdravo, ja sam Nevena. Studiram međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i volontiram u jednoj studentskoj organizaciji. Za sebe mogu reći da sam veliki filmofil i strastveni zaljubljenik u latinoameričku i špansku kulturu. Pored toga, volim putovanja i učim romanske jezike.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.