,,Ja vam od srca blagodarim”

,,Ja vam od srca blagodarim”

Predsednik izvršnog odbora u Udruženju Kraljivena Srbija, Predrag Medenica, podneo je inicijativu za podizanje spomenika kraljici Mariji u Inđiji.

Izvor: mojgradsm.rs

U parku Kraljice Marije, uskoro bi se mogao naći i spomenik najvoljenijoj srpskoj kraljici iz dinastije Karađorđević. U zajedničkom saopštenju ovog udruženja, navodi se — da se želja za spomenikom javila još ranije, a da je sada pravi trenutak da se realizuje. Posebno ih raduje i to što bi se spomenik ,,Majke Kraljice“, našao u neposrednoj blizini spomenika kralju Petru I Oslobodiocu.

,,Kraljica majka, kako su je Srbi zvali, je redovno obilazila sirotišta, pomagala je ugroženima, najboljim maturantima je obezbeđivala stipendije, siromašne devojčice je učila raznim zanatima, kako bi mogle da nađu posao i obezbede egzistenciju”, kaže Predrag Medenica.

Ko je najomiljenija srpska kraljica?

Plave krivi, visokog obrazovanja i vaspitanja plenila je dobrotom. Kažu da je bila najlepša princeza, a potom i kraljica, u Evropi. Previše toga u superlativu, a ipak , njena biografija odiše skromnošću. Ne postoji bolje reči koje opisuju njen značaj od onih koji je vladika Nikolaj Velimirović kazao. Bila je sve ono za čim je srpski narod žudeo; idealna vladarka, dobra supruga, požrtvovana majka, vredna domaćica i  dostojansvtena kraljica.

Rečenica koju je sa Belog dvora izgovorila, bila je dovoljna da je čitava zemlja zavoli. ,,Ja vam od srca blagodarim”. Kraljica Marija ili „Minjon“, kako su je, još kao dete zbog lepote nazvali , bila je druga ćerka rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna i rumusnke kraljice Marije.

Izvor:Gallica.bnf.fr – Kralj Aleksandar I i kraljica Marija

Stupivši u brak sa kraljem Aleksandrem I Karađorđevićem , ponela je titulu jugoslovenske kraljice. Par je imao tri sina. Brak koji su imali , ubrzo je postao sinonim za skladnost, kao takav, čitave porodice plave krivi u Evropi, ugledali su se na njih, te su želeli da budu baš kao i oni.

Istaknuti dobrotvor

Izvor: m.evrsac.rs, Letovalište CRVENOG KRSTA

Kraljica je još kao kao mlada devojka, za vreme Velikog rata, pomagala ranjenicima u bolnici. Istakla se u dobrotvornom radu u okviru Crvenog krsta, a veliki deo novca darivala je humanitarnim organizacijama i otvarala bolnice i škole. Ostaće upamćena  kao ktitor Dečije bolnice Tiršova i Instituta za onkologiju u Beogradu.

Inače, spomen obeležje Kraljici Mariji je osmišljeno kao vajarsko rešenje u formi poprsja — biste u bronzi. Za autora je izabrana priznata umetnica Jelena Božovic Đorđevic. Ako inicijativa bude bila prihvaćena, otrkivanje spomenika bila bi za veliki praznik — Mitrovdan.

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.