Izložba „Benetton geometric” u galeriji B2

Izložba „Benetton geometric” u galeriji B2

Galerija B2 u okviru teme proširenog polja, narednom izložbom umetnika Veska Gagovića, osvrće se na temu američkih minimalista po kojoj sličnost pre zajedničkog iskustva ne postojiu. Da slika, umetnički objekt, nije unutrašnja nužnost, već javna kulturna stvar. Otuda se likovna kompozicija ne gradi u cilju ravnoteže ili kontrasta, već se uspostavlja logikom ređanja.

Kao što se ređaju dani u životu tako se kod minimalista ređaju trake ili koncentrični krugovi. Slikarev motiv nije predmet ili pejsaž već proces rada. Kako je umetnik Donald Džad istakao da je ređaje upravo način na koji ćemo otkriti svet kakav zaista jeste i na osnovu toga, istom tom svetu, dati oblik.

Otvaranje izložbe Benetton geometric zakazano je za subotu, 21. maja u 17 časova

„Eksponate na izložbi u Galeriji B2 Gagović je izveo za vreme nedavnog boravka u Beogradu, što znači da predstavljaju njegovu poslednju slikarsku produkciju. Primenjuje tehniku slikanja akrilom na platnima identičnih kvadratnih formata, prema unapred zasnovanom rasporedu horizontalnih, vertikalnih i dijagonalnih formalnih jedinica, postižući time bogate vizuelne utiske složenih geometrijskih struktura u čistim industrijskim bojama.

Slike izvodi direktno na podlogama platna, bez prethodnih pripremnih studija na hartiji. To upućuje na vremenski produženi proces rada u koji se umetnik unosi vođen neizvesnošću i zadovoljstvom obavljanja slikarskog procesa. Izbegava improvizaciju, ali slikarski proces ne svodi na rutinsku tehničku operaciju.

Završni izgled slike nudi se kao raskošno vizuelno polje strogih i pravilnih geometrijskih oblika međusobno ravnopravnih statusa, lišenih razlika između centralnih i perifernih zona slike. Svaka od različitih jedinica u celini strukture jednakog je značaja u odnosu na susednu, nagoveštavajući potencijalnu mogućnost daljeg širenja kompozicione situacije izvan zadatih fizičkih granica slikane površine.”

Podelite članak sa drugima!

Lenka Pavlović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.