Izborna komisija: Živojin Rakočević novi predsednik UNS

Izborna komisija: Živojin Rakočević novi predsednik UNS

Skupština Udruženja novinara Srbije izabrala je Živojina Rakočevića za novog predsednika tog udruženja, saopštila je danas Izborna komisija UNS.

Foto:Radio Kim, arhiva

Osim predsednika, na Skupštini je biran – Upravni, Nadzorni odbor, kao i Sud časti UNS. Broj prijavljenih za sve organe Uprave je bio znatno veći u odnosu na ranije, a od 592 delegata, koliko ih je bilo registrovano, birali su između dva kandidata za predsednika. Inače, Kandidaciona komisija UNS predložila je za kandidata dosadašnjeg predsednika , Vladimira Radomirovića, a na Izbornoj komisiji usvojen je predlog da drugi kandidat bude Živojin Rakočević. Živojin Rakočević je dobio 263 glasova, a dosadašnji predsednik Vladimir Radomirović 241, dok je pet glasova bilo nevažećih.

Radio KIM o Živojinu Rakočeviću

Živojin Rakočević više od decenije piše za „Politiku“, član je Uprave UNS-a, a potpredsednik najstarijeg srpskog novinarskog udruženja bio je od 2009. do 2013. godine. Rakočević je jedinstven novinar u srpskom medijskom prostoru. Borben i uporan, ali razborit, spada u najzaslužnije pojedince za osnivanje, razvoj i opstanak srpskih medija na Кosovu i Metohiji nakon NATO agresije 1999. godine. Nemerljive zasluge ima za okupljanje novinara i jačanje Udruženja novinara Srbije na Кosovu i Metohiji, ali i za izrastanje UNS-a u najjače regionalno novinarsko udruženje nakon 2000. godine. Rakočević je izvanredan tumač društvenih zbivanja u Srbiji i regionu. Spada u retke novinare uvažene na različitim stranama podeljene srpske medijske i novinarske scene. Živojin Rakočević je rođen 1973. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Кatedri za srpsku književnost i jezik, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu. Pokretao je i uređivao široku lepezu medija, od dečijih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih. Sa 27 godina, uz nekolicinu novinara, pokrenuo je Кim radio čiji je glavni i odgovorni urednik od 2000. do 2008. godine. Uporedo, bio je predsednik КOSMA mreže u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina “Glas juga”. Nagradu “Milan Pantić” za hrabrost u izveštavanju o pogromu nad Srbima na КiM koji se dogodio 17. marta 2004. dobio je iste godine. Nagrada Udruženja novinara Srbije za borbenost u novinarskom izražavanju „Aleksandar Tijanić“ pripala mu je 2019. godine. Rakočević je bio član Saveta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. godine do 2014. godine. Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bio je od 2018. godine do 2020. godine.ml Direktor je Doma kulture u Gračanici u kojoj živi i radi.

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.