Ivan Cvetković, zlatni momak sa Kosova

Ivan Cvetković, Facebook, privatna arhiva

Ivan Cvetković, zlatni momak sa Kosova

Ivan Cvetković iz sela Straža u opštini Novo Brdo osvojio je juče prvo mesto u trci na 400 metara na Evropskom takmičenju za paraolimpijce u gradu Bidgošć u Poljskoj.

Ivan Cvetković, zlatni momak iz Straže
 Ivan Cvetković (Foto Fejsbuk)

Cvetković je u Poljskoj predstavljao Srbiju. On ima 27 godina i živi na Kosovu. Sprinter je na 400 metara za paraolimpijce.  Učestvovao je na brojnim takmičenjima na kojima je osvajao medelje. Na prethodnom evropskom prvenstvu u Berlinu održanom 2018. godine osvojio je srebrnu medalju. Ove godine u Stražu donosi zlato i novi lični najbolji rezultat – 50.63

Evropski, a naš

Ivan Cvetković, evropski a naš
 Ivan Cvetković (Foto Riznica)

Pregršt nagrada i priznanja od kojih mu je najdraža ona sa evropskog prvenstva u Berlinu od pre 2 godine. Jeste srebrna ali sija kao zlato. Da ne bude zabune, u njegovoj kolekciji ima i zlatnih medalja koje je osvojio na brojnim takmičenjim u zemlji i regionu. Trčanjem je aktivno počeo da se bavi pre pet godina kada je postao član Atletskog kluba iz Kosova Polja. Iako je rođen bez jedne ruke dokazao je da se snagom volje i upornošću može postići svaki uspeh.

Godine 2016. bio je prvak u Hrvatskoj, 2017, prvak države na 400 metara ali je jedno drugo takmičenje, kako kaže, bilo presudno za njegovu karijeru.

„Najvažnije takmičenje koje mi je promenilo život jeste veliko evropsko takmičenje koje se održavalo 2018. u Berlinu na kome sam osvojio treće mesto“, priča Cvetković.

Atletika kao sport nije mnogo zastupljena na Kosovu. Treninzi su naporni i teški. Ivan trči dva puta dnevno po 45 minuta, ali pred takmičenje su treninzi učestaliji i traju po više sati.

„Atletika je veoma zahtevan sport, nema foliranja i trenira se 365 dana u godini, sunce, kiša, sneg, svakog dana se trenir“, govori mladi sportista.

Mestu u kome je rođen i živi nema atletsku stazu, ali ima nešto drugo – zdravu sredinu i čist vazduh na nadmorskoj visini od 750 metara. Trči od brda do brda, po asfaltu, što je velika mana, kaže, jer je uvežban za tvrdu podlogu, a tamo gde se takmiči podloga je meka. Siguran je da je bi, da je kojim slučajem drugačija podloga, njegovi rezultati bili mnogo bolji.

Virus korona kao i svima i Ivanu Cvetkoviću pokvario je brojne planove.

„Spremao sam se ove godine za evropsko prvenstvo koje je trebalo da se održi juna meseca u Poljskoj, međutim, zbog virusa je sve odloženo. Ja ne prestajem da treniram, nadam se učešću na evropskom prvenstvu naredne godine i posle toga olimpijskim igrama ako Bog da“, odlučan je Cvetković.

Atletika nije jeftin sprot. Oprema, odlasci na takmičenja ali i trenizi zaista koštaju. Kaže da mu Opština Novo Brdo u tom pogledu zaista finansijski i u svakom pogledu pomaže.

Kaže da koronavirus ne može večno da traje zato se aktivno sprema za naredna takmičenja. Sebi je zadao i cilj.

„Imao sam cilj ove godine da je sve bilo kako treba, pošto sam imao i prvi rezultat u Evropi, hteo sam da ovde napravim jedan bazen, u kome ću da plivam i kraj koga bih se odmarao…“

Bazena u dvorištu još uvek nema ali, sudeći po tome koliko je mladi sportista posvećen onome što radi, ne sumnjamo u novu pobedu ni u to da ćemo kraj njegove kuće, koliko već naredne godine, kada budemo došli da napravimo priču o njegovom sledećem sportskom uspehu, ugledati bazen.

Izvor: https://www.radiokim.net/vesti/sport/ivan-cvetkovic-evropski-a-nas.html

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.